30.11.08

Mmmmmat tips!


för två pers:

två gula paprikor
lite purjolök
en vitlöksklyfta
lite skinka
en del fetaost
någon matsked olivolja
basilika
champinjoner
blomkål
rödlök

Dela paprikorna i på längden ta ur kärnorna och det. "Förväll" paprikabitarna i en kastrull med kokande lättsaltat vatten ca 2 minuter. Ta upp bitarna och spola dem med kallt vatten så att kokningen avstannar. Låt dem torka lite.

Gröta ihop fetaosten med olivoljan, basilikan och en pressad vitlöksklyfta, skinkan och purjolöken.

Sätt ugnen på 175 grader. Fyll paprikabitarna med fetaostmassan. Lägg dem i en ugnsfast form med blomkålen, rödlöken och champinjonerna runt omkring och grädda 30-35 minuter. Ät med vitlöksbröd eller vanlig baguette med smör och ost.

Ja kyss mig, vilken god söndagsmiddag vi åt!! God, nyttig och till STOR del ekologisk. Mumma!

Go Malawi, go go Malawi!


Malawis president Bingu wa Mutharika har fått FAOs finaste utmärkelse, Agricola Medaljen för att han lyckats vända matkrisen i sitt land.

Hur b r a är inte det?
Att som president för ett av världens "minst utvecklade" länder, plats 164 (utav 177) på UNDPs Human Development Index, lyckas vända en situation där matbrist råder till den som beskrivits ovan är minst sagt beundransvärt tycker jag! Särskilt när detta är trots stigande mat- och oljepriser.

Men, jag har surfat nätet för att försöka få koll på vart Malawi befinner sig gällande GMOgrödor - Genetiskt Modifierade Organismer och har bland annat hittat en artikel hos Africa Science News där de berättar att ännu finns ingen stor spridning av dessa grödor i landet, men att nya policys antagits som tillåter att man börjar "contained trials" med bomull och cassava. Utöver det så skriver samma artikel att när landet befann sig i matkris 2001-2002 så kom bistånd från flera olika håll, bland annat 300MT av GM majs från World Food Programme.

Och nu hittar jag mig själv då, återigen konfunderad och förvirrad över min egen ståndpunkt i denna frågan. Som "hardcore" Greenpeacer och miljökämpe känner jag mig skraj inför att mecka med naturens DNA och släppa ut det på våra fält. Jag kan tala i timmar om varför jag inte gillar det. Men samtidigt så finns det ju enligt många en möjlighet att det kan stoppa hungersnöd...

Från min sida så tycker jag att man ska söka andra medel för att göra det, det är inte som att det inte finns tillräckligt med mat i våran värld liksom. Jag tycker att man ska hålla sig borta från GMO och allt som kommer med. Det finns för många historier där det i slutändan ändå går ut över de fattiga. Jag står fast vid min ståndpunkt att GMO inte bör tillämpas förräns det kan göras så att vi vet vad konsekvenserna blir. Men... ja ni förstår. Detta kan diskuteras i all evinnerlighet. Om jag ska vara ärlig dock, så är det söndagsmorgon och inte tid för sådant.

Återkommer!



Bilder från
http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/41111000/jpg/_41111444_02malawi-schrager.jpg

http://www.malawimission.org/images/malawi_map04.gif

http://www.malawirocks.com/malawi_flag.png



28.11.08

Kina – medspelare eller motspelare i klimatkampen? Seminarium 2 dec

Global Utmaning håller seminarium! Om jag bodde i Stockholm skulle jag springa som en vanvetting kors och tvärs på alla dessa tillställningar som det kommer inbjudan till i inboxen titt som tätt. Men särskilt intressant är väl detta?

Jag funderar ofta och länge på Kina som global aktör och deras betydelse för vår miljö... jag vill ju gärna tro att de är på väg framåt och att vi snart kommer ligga i lä vad gäller miljömedvetenhet och insatser... många är dock de som menar att detta inte kommer hända. Oh, som jag önskar att jag kunde delta på detta, så ta chansen ni som kan!

Kina är idag jämte USA världens störste utsläppare av koldioxid. Denna rapport belyser vad som sker i Kina på klimatområdet och hur man på bästa sätt - bl.a. genom ökat samarbete - kan få med Kina i klimatkampen. Rapporten presenteras vid ett seminarium 2 december på Kulturhuset.

Medverkande:
Karl Hallding, rapportens författare och Kina-expert verksam vid Stockholm Environment Institute.
Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Kina och chef för UD:s Asien-enhet.
Dennis Pamlin, Global Policy Advisor, WWF.


Plats: World News Café, Kulturhuset, 2 tr
Tid: Tisdag 2 december, kl 15.30-17.30
Anmälan: klimatseminarium@globalutmaning.se
Vi bjuder på enklare förtäring.
Övrigt: Seminariet är kostnadsfritt. Dock förbehåller vi oss rätten att debitera 300 kr vid utebliven närvaro utan att meddela oss detta.

26.11.08

Här kommer en insändare vi skickat till alla studenttidningar runt om i landet. Vi hoppas på att se den publicerad överallt (!!) i början av nästa år.


"Kära Student,

Tiden är kommen. Nytt år, nya möjligheter, är det inte så det brukar låta? Vad har ni lovat er själva i år? Att vara hälsosammare, plugga mer, ringa mamma lite oftare? Oavsett vad, så önskar jag dig lycka till såklart, men nu är det dags att tänka ett steg längre och fokusera ett tag på världen runt omkring.


Svenska Ekodemiker är ett nätverk för personer, föreningar, utskott och andra intressegrupper som vid universitet och högskolor arbetar för hållbar utveckling. Studentorganisationen har funnits sedan 1994 och syftet är att verka för bättre miljö och hållbar utveckling. Vi har en vision om att hållbar utveckling ska integreras i all högre utbildning och att svenska studenter ska inse vikten av ett miljövänligare leverne. Detta klarar vi inte utan er hjälp.


Vi lever i en förändringens tid, och framtiden är oviss. Klimatmöten hålls och politiker talar vitt och brett om hur viktig miljön är. I december 2009, i Köpenhamn, är det återigen dags för världens storpolitiker att mötas och försöka enas, och det är viktigt att vi också är där! Svenska studenter behöver engagera sig och tala med en gemensam röst. SE är den rösten. Tycker du att miljön är viktig, så är vi nätverket för dig.


Som ordförande för Svenska Ekodemiker skriver jag detta brev, till alla studenter i Sverige, för att uppmana er att hjälpa oss i kampen för en bättre miljö. Det behöver inte ta lång tid och det krävs inte någon stor insats från din sida (men om du vill engagera dig i vårat arbete så blir vi såklart jätteglada!) Bli medlem hos oss idag, det är gratis och du kan göra det direkt genom våran hemsida: www.svenskaekodemiker.se.


Handling talar högre än ord. Gör någonting. Gå med i Svenska Ekodemiker.

Hoppas vi hörs!

Angelica Andersson,

Ordförande i Svenska Ekodemiker."

Att titta eller inte titta?

Att vara miljöintresserad hindrar inte mitt vardagliga liv så mycket. Inte alls, skulle jag faktiskt vilja påstå. Tvärtom. Jag tycker jag får ut mer av min vardag på grund av mitt intresse och hur jag väljer att agera utifrån det. Det finns flera exempel på detta; jag handlar miljövänliga varor, promenerar mycket istället för andra transporter (iofs så använder jag bara kollektivtafik, som ju är bra skit!...eftersom att jag inte har något körkort, men ändå.) och engagerar mig ofta och gärna i hetsiga diskussioner med vänner och bekanta om allehanda ting, däribland miljön såklart. Dessa saker får mig inte bara att må bättre fysiskt och behåller både hjärnan och kroppen i god form; de kan också ofta ge mig en känsla av välbehag.

Att inkorporera sina övertygelser i sin tillvaro kan kännas svårt och alldleles för mycket, att leva som man egentligen vill leva (som man lär) och att behandla andra som man själv vill bli behandlad kan vara kämpigt! Jag minns hur det var i början för mig. Jag var tokengagerad och väldigt motiverad; ALLA skulle konverteras och börja leva miljövänligare liv. ALLT skulle vara ekologiskt, jag skulle hålla stenkoll på var fisken kom ifrån och köttet skulle vara närproducerat. Utöver det skulle jag försöka bryta mig loss från konsumtionssamhället och försöka att inte vara en sån hycklare. Det har gått sådär, va. Jag är ganska duktig..men det är en lång väg kvar.

Jag gillar att klä mig i fina kläder, av bra kvalité. De kommer ofta till högt pris. Jag tycker om att äta kött, hör och häpna!, men (och det är ett stort MEN!) försöker göra det väldigt sällan, och noga övervägt. Det är svårt dock, när man har en kött-tokig engelsman till pojkvän. Detta är motsägelsefullt till viss del, det vet jag, och jag kommer inte sticka under stol med detta i denna blogg. Motsägelser, hyckleri och "double standards" kommer stötas och blötas.

Jag skriver bloggen för att jag är motiverad, engagerad och intresserad av att leva på ett så sunt sätt som möjligt utifrån mina förutsättningar och preferenser, för det är väl där man måste börja ändå? Köp eller släng det, som man brukar säga. Jag är långt ifrån den perfekta environmentalisten, men jag försöker, och jag tänker på det mest hela tiden. Ofta känns det otillräckligt, men ibland är jag jävligt nöjd med hur jag lever mitt liv och vad jag åstadkommit hittills. Det går upp och ner och fram och tillbaka, och från och med nu får ni chansen att ta del av mina tankar. Haha, lucky you!

Vidare då till vad detta inlägg egentligen skulle handla om, nämligen: Top Gear.

Haha, ja jag vet. Hur hamnade vi där?
Men alltså, min tankebana gick såhär: miljöintresserad-hindra vardagligt liv-"omiljövänliga vanor"-gilla Top Gear. Hänger ni med?

Det är lite av ett kontroversiellt erkännande från mig, kanske ni tycker. Att jag gillar att titta på ett program där de kör snabba bilar som spyr ut avgaser. Jag som inte ens är särskilt intresserad av bilar. Inte alls, inte det minsta, om sanningen ska fram. Det är inte karln min heller, så jag kan inte skylla på det. Jag vet helt ärligt inte hur det här har kommit sig. Jag är inget stort fan av att glo på tv längre (var det i min ungdom, annat nu när jag är 24; gammal och vis), och ändå desto mindre av såna här program. Trodde jag åtminstone. Trots detta sitter vi varje vecka och fnissar och utmaningarna och härjerierna. Det har visat sig att Top Gear är lite som Jordnötssmör, vidrigt och alldeles för flottigt i början, men lägger man det bara på rätt bröd så kan man snart inte vara utan det, och vill såsmåningom ha det flera gånger i veckan! (okej, riktigt så långt har det inte gått... men ni förstår hur jag tänker?)

Men, om ni säger att det är dumt eller tvetydigt, eller runt ut sagt motsägelsefullt så är jag den första att erkänna att det har ni rätt i, minsann! Icke desto mindre tycker jag dock att det är underhållande. Är det okej?

Man skulle ju kanske kunna säga att jag gör det i utbildningssyfte. Utan körkort och vägvana vet man ju inte särskilt mycket om bilar, bensinpriser eller dylikt, och är man intresserad av miljön idag så är det ju ganska nyttig kunskap... miljöbilar och hur(om ) de fungerar, t.ex. Man skulle ju kanske kunna säga att det är därför jag tittar på programmet. Men då skulle man ju iofs ljuga.

Så, nu fick jag det sagt. Nu kan vi fortsätta denna bloggen, när vi känner varandra lite bättre (eller ni mig åtminstone).

Nu kan jag sova gott.

ps. med detta inlägg vill jag inte uppmana folk till att börja titta på topgear, absolut inte. det är och förblir ett skitprogram. men jag är fast i träsket, är jag rädd. håll er undan så länge ni kan!

Bilder från http://www.autoficial.com/wp-content/uploads/2008/07/topgear460-7249223.jpgoch http://www.autoficial.com/wp-content/uploads/2008/07/topgear460-7249223.jpg

“Environment, Knowledge and Politics” - December 11, 2008, 11.00–12.00

THE STOCKHOLM SEMINARS:FRONTIERS IN SUSTAINABILITY SCIENCE AND POLICY

We have the great pleasure to invite you to the seminar: “Environment, Knowledge and Politics” Prof. Susan Owens
King Carl XVI Gustaf Professor in Environmental Studies,

Stockholm Resilience Centre Thursday, December 11, 2008, 11.00–12.00Linné Hall, the Royal Swedish Academy of Sciences, Lilla Frescativägen 4, Stockholm

Download the seminar announcement as a pdf-file at:http://albaeco.com/htm/pdf/owens1211-08.pdf

Please, post or circulate the announcement among your colleagues or put it on the note board. The seminars are open for all interested and free of charge. No registration needed. Very welcome!

ABSTRACT:What we know about natural environments, and about human interactions with them, has changed a great deal over the past four decades. So too have the ways in which knowledge is produced. Environmental policy, institutions and politics have also changed beyond recognition, and now have global reach. This seminar will reflect on these changes and their implications. It will then take a critical look at some of the prevailing conventional wisdoms in environmental research - for example, the drive towards interdisciplinarity and the insistence on ‘user engagement’. Finally, it will ask whether what we know affects what we do, and will offer three possible models of the relationship between environmental research and policy.

ABOUT PROF OWENS:Susan Owens is Professor of Environment and Policy and Fellow of Newnham College at the University of Cambridge, UK. This year she holds the King Carl XVI Gustaf Professor in Environmental Studies, shared between the Stockholm Resilience Centre and the Royal Institute of Technology (KTH). Owens has researched and published widely on environmental issues and policy processes, and on interpretations of sustainable development in theory and practice, particularly in the context of land use and environmental planning. She has been a member of the standing Royal Commission on Environmental Pollution, UK, since 1998. She was awarded an OBE for services to sustainable development in 1998 and in 2000 received the Royal Geographical Society’s ‘Back’ Award for contributions to research and policy formulation in this field.

ABOUT THE STOCKHOLM SEMINARS: FRONTIERS IN SUSTAINABILITY SCIENCE AND POLICY The Stockholm Seminars cover a broad range of perspectives on sustainability issues and are focused on the need for a sound scientific basis for sustainable development policy. The Stockholm Seminars is arranged by seven interdisciplinary institutes to communicate scientific results on sustainable development. The seminars are given at the Royal Swedish Academy of Sciences and are visited by a large audience, including scientists, students, media and policy makers in the public and private sector. The lectures are free of charge and open for all interested.

For moreinformation: contact Albaeco (08 - 674 74 00) or e-mail: info@albaeco.com, or www.albaeco.com/sthsem

ARRANGED BY:
- The Beijer Institute of Ecological Economics, the Royal Swedish Academy of Sciences
- The Stockholm Resilience Centre
- The Stockholm Environment Institute, SEI
- The International Geosphere
-Biosphere Programme, IGBP, the Royal Swedish Academy of Sciences
- The Stockholm International Water Institute, SIWI
- The Swedish Biodiversity Centre, CBM, at the Swedish University of Agricultural Sciences and Uppsala University
- The International Foundation for Science, IFS

25.11.08

Ordföranden börjar blogga

Hallå ja! Då var det dags. För mig att träda in i bloggdjungeln. Nä, där ljög jag. I bloggdjungeln har jag varit förut. Från och till i flera år faktiskt, bland apor och småkryp i den oändliga skogen har jag länge låtit mina ord ljuda och mina åsikter få fritt fram. Det hade jag tänkt fortsätta med, men nu i lite annan form. Med större fokus på samhälle, och vår miljö framför allt.

Vad denna blogg kommer att innehålla, ja, det återstår att se. Förhoppningsvis så kommer allt möjligt som faller mig in att diskuteras och lyftas fram. Smarta miljövänliga lösningar på vardagliga problem, dumma/inte så dumma politiska beslut och förehavanden, organisationers verksamhet, länktips osv osv osv.

Vad målet är med denna blogg står inte riktigt klart. Men det är ju en del av det roliga, inte sant?

Så. Svenska Ekodemikers ordförande börjar blogga. Häng mä vettja!
 
Bloggtoppen.se