27.3.09

Green New Deal

Jag är med som underskrift på en artikel som publicerades för en dryg vecka sen på siten Newsmill:

Om 255 dagar börjar FN-toppmötet i Köpenhamn. Sverige kommer att som ordförandeland i EU ha en nyckelroll för att förhandla fram ett klimatavtal som ska rädda planeten. Men för att vara trovärdig i klimatförhandlingarna måste vi visa det mer i handling än i fagra ord. Genom ett kraftfullt program, en Green New Deal, kan Sverige bli klimatföredöme och sätta fart på ekonomin. Lyssna nu, regeringen - detta är ett historiskt tillfälle.

Det globala samhället står inför klimatförändringar och stigande energipriser. Dessutom befinner sig världen mitt i en finanskris. Dessa överlappande kriser är på god väg att skapa en ödesdiger situation. Samtidigt sprids nu miljö- och klimatmedvetenheten över världen och Sverige. Då växer också möjligheterna för handling. Så vad väntar vi på, regeringen?

Så nyligen som i december föreslog FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon en modern, global Green New Deal som kan lyfta världen ur såväl den ekonomiska krisen som klimatkrisen.Under 1930-talet tog sig USA upp ur den stora depressionen med hjälp av en beslutsam statsmakt som investerade i projekt som skapade ett nytt välstånd.

Vi ser nu att många länder försöker upprepa detta koncept för jobbens och klimatets skull. President Obama i USA betonar klimatsatsningar i sitt stora krispaket och satsar mångmiljardbelopp för att skapa 5 miljoner nya gröna jobb, dvs. jobb i verksamheter som bidrar till en hållbar framtid. I sitt senaste tal sa Obama att USA kommer att satsa 15 miljarder dollar per år på klimateffektiva lösningar såsom vind- och solenergi. Vi ser att Japan och Sydkorea ska skapa 1 miljon nya jobb genom kraftfulla klimatinvesteringar. Det är hög tid för även Sveriges regering att agera - kraftfullt och tydligt.

En del av det som redan sker är förstås bra men alldeles otillräckligt. Vill Sverige ta del av den globala marknaden för miljövänliga produkter och tjänster som kommer fördubblas till 2,7 biljoner dollar år 2020? Kommer en del av de 20 miljoner jobb inom området förnybar energi att finnas i Sverige i framtiden? Satsningarna på hemmaplan de närmaste åren kan vara avgörande för om vi vinner eller förlorar på klimatomställningen.

Politik är konsten att göra det nödvändiga möjligt. Sverige har ett gott utgångsläge. Med en Green New Deal som vi föreslår kan vi skapa uppemot 200 000 nya jobb, rädda många av de redan befintliga jobben som hotas och ta ett stort steg mot att bli ett klimatneutralt land. Här följer fem förslag för att detta ska bli möjligt.

1. Skapa en plan för klimatneutralitetSverige bör upprätta en konkret långsiktig klimatplan för hur vi ska eliminera vår klimatpåverkan. Vi bör liksom Norge sätta upp ett mål om att bli klimatneutralt. Senast 2050 bör vi ha uppnått en hundraprocentig minskning av utsläppen inom vårt land. Det kräver en konkret och tydlig plan och en sådan saknas idag.

2. Lägg en klimatbudget Gör liksom Storbritannien en klimatbudget som omfattar alla verksamhetsområden och som styr hur arbetet för klimatneutralitet ska finansieras. Sveriges statliga klimatsatsningar är idag utspridda över flera olika utgiftsområden i statsbudgeten. Ansvaret för de olika klimatpolitiska områdena är uppdelade mellan flera olika ministrar. Med en klimatbudget blir det klimatpolitiska arbetet mer målstyrt, effektivt och transparent.

3. Gör en klimatkonsekvensbeskrivning av all statlig verksamhetAll statlig verksamhet måste granskas och godkännas i ett klimatpolitiskt perspektiv. Det är orimligt att staten med ena handen genomför vissa klimatåtgärder och samtidigt sätter igång mångmiljardprojekt som kraftigt motverkar fastställda klimatmål. En årlig klimatkonsekvensbeskrivning bör omfatta statsbudgeten lika väl som alla statliga företag. Då blir det också tydligt vilka verksamheter som bör fasas ut och på vilka områden staten bör investera mer för att följa planen för klimatneutralitet.

4. Tillsätt en finans- och klimatministerSverige bör snarast få en finans- och klimatminister med ansvar både för klimatpolitiken och den ekonomiska politiken. Idag ligger ansvaret för klimatpolitiken hos miljöministern, som inte har inflytande över de områden där störst förändring krävs för att utsläppen ska minska, t.ex. infrastruktur- och energisektorerna. Finansministern har å andra sidan inte något direkt ansvar för klimatfrågan trots dess enorma betydelse för ekonomin. Förändringsarbetet mot ett klimatneutralt samhälle kräver strategi och stor politisk handlingskraft. Det kräver att vi samlar ansvaret och resurserna för åtgärderna mot klimathotet under en minister. Direkt under statsministern vill vi också att en särskild klimatkommitté tillsätts som övervakar och ger råd om klimatpolitiken.

5. Investera i gröna jobbVi har en historisk chans att skapa många gröna jobb i Sverige. Här finns innovationskraft och välutbildade människor att anställa samt stort industriellt kunnande. Svenska uppfinningar har byggt vår starka exportindustri.
Vi föreslår att regeringen antar ett kraftfullt program för att skapa rätt förutsättningar för gröna jobb. De gröna jobben kan rädda Sverige från den ekonomiska krisen och skapa grunden för framtida framgång. Det handlar t.ex. om att gå in med riskkapital, initiera teknikupphandlingar, ge räntefria lån, lånefinansiera satsningar på hållbar infrastruktur och utforma olika sorters incitament för företagande.

I rapporten "Vägar ut ur klimatkrisen. En Green New Deal för Sverige" av British Councils klimatprojekt Challenge Europe (www.greennewdeal.se) visas att t.ex. export av miljöteknik kan skapa uppemot 15 000 nya jobb. Inhemsk vindkraftsindustri kan ge 12 000 nya jobb. Solenergibranschen kan skapa 5 000 nya arbetstillfällen. Ökad tillförsel av bioenergi kan ge 25 000 nya jobb. Biogas som drivmedel kan ge tiotusentals lokala arbeten. Renovering av miljonprogrammet skulle kunna ge 34 000 jobb. Byte av elvärme mot miljövänliga uppvärmningskällor ytterligare tusentals jobb. Många av de 140 000 personer som arbetar inom svensk fordonsindustri kan säkra sina arbeten genom en omställning av bilbranschen mot energieffektivare fordon. Utbyggnad av järnvägen kan ge tiotusentals jobb.
De gröna jobben kan rädda Sverige från den ekonomiska krisen och skapa grunden för framtida välfärd. Vi kan skapa uppemot 200 000 nya jobb, rädda många av de redan befintliga som hotas och ta ett stort steg mot att bli ett klimatneutralt land.

Vi, och många med oss, vill att regeringen tar dessa möjligheter på allvar och sätter igång att arbeta konkret och tydligt för en välmående, grön framtid. Tid är den resurs vi har minst av.

Antar vi höga mål och en trovärdig handlingsplan kan vi med stor trovärdighet driva klimatfrågan i de internationella förhandlingarna. Vågar Sverige anta utmaningen? Vågar vi låta bli?

Paul Fenton, Challenge Europe, miljökonsult
Anna Havula, Challenge Europe, statsvetare
Sara Sjödal, Challenge Europe, agronom
Beatrice Teurneau, Challenge Europe, miljökonsult
Kaj Wågdahl, Challenge Europe, Klimatskyddsbyrån

Angelica Andersson, ordf. Svenska Ekodemiker
David Andersson, VD Ecoera, klimatentreprenör
Helena Benaouda, ordf. Sveriges Muslimska Råd
Svante Bengtsson, CEO, REHACT AB, klimatentreprenör
Johanna Björklund, Agr Dr, forskare SLU
Rolf Djärf, marknadschef, Picoterm, klimatentreprenör
Katarina Eckerberg, professor, Umeå uni./vice chef Stockholm Environment Institute
Göran Finnveden, professor, Miljöstrategisk analys, KTH
Björn Forsberg, miljöforskare och författare
Arne Forstenberg VD GlobalFOCUS
Magnus Frantzell, VD Belysningsbranschen
Stefan Gössling, professor, Inst. för service management, Lunds uni.
Lina Hjorth, talesperson för Klimataktion
Björn G Karlsson, professor Energisystem, Linköpings uni.
Richard Klein gruppledare Stockholm Environment Institute
Matts Lindgren, VD Nordiq, klimatentreprenör
Andreas Malm, debattör, journalist och författare
Johanna Paulsson, ordf. Fältbiologerna
Per Ribbing, debattör, civilingenjör, styrelseledamot i Ingenjörer för Miljön
Robert Mathson, styrelseledamot Ingenjörer för Miljön
Rebecka Milestad, Agr Dr, forskare SLU och KTH
Jakob Rutqvist, Harvard University
Peter Söderbaum, professor emeritus, ekologisk ekonomi Mälardalens högskola
Louise Trygg, Teknisk Dr Energisystem
Clas Trygger, Teknisk Dr,vice ordförande Djurgården-Lilla Värtans MiljöskyddsföreningT
orbjörn Tännsjö, professor, praktisk filosofi

24.3.09

Hundra år av naturvård - vad händer sedan?

Kungliga vetenskapsakademien bjuder in till kostnadsfri konferens den 2 april, nedan ser ni "abstract".

I år är det 100 år sedan Sveriges – och Europas – första nationalparker inrättades och den första naturskyddslagen antogs. Denna milstolpe för naturvården uppmärksammas runt om i landet med många intressanta evenemang – alltifrån konferenser till guidade utflykter och firandet av Nationalparkernas dag den 24 maj. Denna konferens tar avstamp i 1909 för att få en bild som kan ställas mot dagens situation och som bakgrund till en diskussion om den framtida naturvården. Konferensen vänder sig till forskare på olika nivåer, praktiker (naturvårdsmyndigheter, naturvårdsorganisationer etc.) samt en intresserad allmänhet.


Läs mer här:
http://www.kva.se/KVA_Root/swe/events/detail.asp?eventid=776&br=ie&ver=4up

Något att gå på kanske? Anmälan inne senast 30 mars!

23.3.09

tjoflöjt!

snart väljer vi ny styrelse...vill du va med? Anmäl dig snarast till Ulrika Ridbäck!!

Vill du sitta i Svenska Ekodemikers styrelse? Är Du nyfiken och vill göra något kul och lärorikt samtidigt som Du får viktiga erfarenheter? I Svenska Ekodemikers styrelse är du med och styr utvecklingen för Svenska Ekodemiker. Det är ett ideellt arbete där du avsätter din tid och tar
ansvar. Du utvecklas och kan få vänner för livet!

"Vi har medverkat till att det införts krav på hållbar utveckling i högskolelagen". Svenska Ekodemiker har under 13 år jobbat med miljöfrågor vid svenska universitet, lobbat nationellt på våra politiker och engagerat sig i internationella konferenser och forum. Vi har medverkat till att det införts krav på hållbar utveckling i högskolelagen och att FN har ett årtionde för utbildning för hållbar utveckling och pressat våra lärosäten att bli miljövänligare. Dessutom har vi drivit årliga nationella projekt.

Två gånger per år brukar de populära rikskonferenserna anordnas där medlemmarna träffas under en helg på olika platser runt om i Sverige.

Vet du vem som passar perfekt till en viss post i styrelsen?
Få erfarenhet av att jobba i en nationell organisation, möjlighet att åka på FNmöte och knyta viktiga kontakter i ett landsomfattande nätverk av engagerade akademiker.

Styrelsen består av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, ledamöter och suppleanter. Vi söker rätt personer för rätt poster! Utöver dessa poster behövs två revisorer och revisorsuppleant.

Nominera gör du genom att maila Ulrika Ridbäck, och det är givetvis tillåtet att
nominera sig själv. Maila till: ulrika.ridback@gmail.com Uppge följande: Namn, e-post och telefonnummer, lärosäte, vilket uppdrag du är intresserad av och en kort motivering.

Årsmötet med val till ny styrelse kommer att hållas i april 2009.

Vad gör Svenska Ekodemikers styrelsemedlemmar?

Styrelsen träffas minst 4 ggr per år. Mötena sker ofta över en helg där första dagen ägnas åt att aktuella frågor tas upp och diskuteras samt planering sker, medan dag två ägnas åt själva styrelsemötet, där beslut fattas.

Som ordförande leder du styrelsen och har övergripande ansvar för såväl löpande arbete som visions- och strategiarbete. Du är ansiktet utåt och har ofta kontakt med medlemmar och externa aktörer som media, myndigheter och samarbetsorganisationer. Vill du till exempel i framtiden leda projekt eller företag är detta posten för dig. Tveka inte att kontakta sittande ordförande Angelica, för en direkt inblick i posten som ordförande: ordf@svenskaekodemiker.se

Som kassör har du ansvar för organisationens ekonomi och ska ha koll på bokföring, handkassa samt på att budgeten följs. Du ansvarar för bidragsansökningar och ser över alternativa inkomstkällor. Detta är en ovärderlig erfarenhet om du i framtiden vill jobba
med ekonomi eller starta ett eget företag.
Har du funderingar kring posten som kassör? Kontakta den nuvarande kassören Katarina: kassor@svenskaekodemiker.se

Som sekreterare tar du fram förslag på mötesschema, kallar till möten och sammanställer handlingar. Det är dina texter som formar organisationen. Är du bra på att ta anteckningar och att organisera är sekreterare något för dig. Har du funderingar kring posten som sekreterare? Kontakta nuvarande sekreterare Anna: anna.spango@svenskaekodemiker.se

Som ledamot arbetar du tillsammans med resten av styrelsen för att se till organisationen fungerar. Som ledamot kommer du i framtiden lättare få ett jobb där du kan arbeta för en rättvisare värld ur både sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv. Vill du ha en inblick i arbetet som ledamot? Tveka inte att kontakta en av de sittande ledamöterna, Christina och Pär: christina.tholen@svenskaekodemiker.se & par.frick@svenskaekodemiker.se

Som suppleant eller ledamot har du i stort sett samma funktion i styrelsen, skillnaden är dock att du som suppleant endast har rösträtt på möten när en ordinarie ledamot är frånvarande. Trots detta har/tar du inte mindre ansvar för arbetet i styrelsen.

Som revisor är du en oberoende part utanför styrelsens arbete. Du granskar och bedömer styrelsens räkenskaper i årsredovisningen. Denna redovisning ligger sedan till grund för prövning av ansvarsfrihet. Det är en post som kräver relativt lite tid, men ändå
ett viktigt ansvar. Du kommer att upprätthålla god kontakt med kassören.

Styrelsen är gemensamt solidariskt ansvariga för att följa Svenska Ekodemikers stadgar.

20.3.09


jag vet inte om ni ser att det står PLUS FJORTON GRADER CELSIUS OCH SOL där?
WIOOOOOOOOO!

19.3.09

Global utmaning har mycket på g!

2 april: Frukostmöte om en globalt samordnad CO2-skatt
Många anser att det mest effektiva klimatpolitiska verktyget vore en globalt samordnad koldioxidskatt, fast menar att idén inte är politiskt genomförbar. Men hur skulle en optimal global koldioxidskatt kunna utformas?Knut Rexed, fd generaldirektör på Statskontoret har analyserat frågan för Global Utmanings räkning. Han presenterar sitt PM vid ett frukostmöte.Tid: 2 april kl 08.15 - 09.15Plats: Global Utmaning, Sveavägen 66Anmälan: frukost2april@globalutmaning.se Vi bjuder på kaffe och fralla.




15 april: Seminarium om klimatförändringen och den industriella omvandlingen
Klimatförändringen får omfattande konsekvenser för industrin. Staffan Laestadius, professor i industriell utveckling vid KTH, har analyserat den strukturomvandling som blir följden i Sverige av klimatförändringen. Hans rapport presenteras vid ett seminarium den 15 april. Medverkar gör också Dan Hjalmarsson, generaldirektör för nya myndigheten Tillväxtanalys, och Minna Gillberg, miljödebattör och konsult.Tid: 15 april kl 12-15Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, StockholmAnmälan:klimatseminarium@globalutmaning.se





20 april: Lansering av boken "Tjäna pengar och rädda världen"
Den 20 april lanseras boken "Tjäna pengar och rädda världen" som Global Utmaning har medproducerat och som är utgiven på Bookhouse Publishing. I boken analyserar författarna Erika Augustinsson och Maja Brisvall begreppet socialt entrepenörskap.Tid: 20 april kl 17-22Plats: Nya Studion, Birger Jarlsgatan 18,Stockholm.Anmälan:jessica@bookhouse.se

18.3.09

Jag är tillbaka efter ett uppehåll då jag begav mig till Sverige för att fira 25års kalas, huvudpersonen för kvällen var ingen annan än jag själv. 25 jordsnurr, herre! vad tiden går fort!

Nu är jag tillbaka i vardagen och trivs faktiskt med det. Våren har kommit och blommorna blommar, jag cyklar till jobbet och jobbar hela dagarna. Det mesta är som vanligt. Och ja, jag gillart!

Förhoppningsvis kommer bloggarna droppa in lite tätare nu, och även lite gästbloggare kommer dyka upp alldeles inom kort!

Kram så länge

“Mind the Gap: Building Bridges to Mainstream the Value of Nature in Everyday Decisions”

Prof. Steve PolaskyFesler-Lampert Professor of Ecological/Environmental Economics, University of Minnesota, USA
Monday, March 30, 2009, 14.00–15.00Linné Hall, the Royal Swedish Academy of Sciences,Lilla Frescativägen 4, Stockholm
Download the seminar announcement as a pdf-file at:http://albaeco.se/sv/images/stories/File/polasky0330-09.pdf

ABSTRACT:
Human society depends on vital goods and services provided by ecosystems. But human actions are eroding the ability of ecosystems to sustain these ecosystem services and conserve biodiversity. Economic systems typically do not incorporate the full impact of production or consumption decisions on ecosystems. Unless we fix these systems to begin to properly account for the value of nature we are unlikely to see fundamental change necessary to sustain ecosystem services or conserve biodiversity.Accurately assessing the value of nature and incorporating it into decision-making requires:

• Understanding the likely consequences of human actions on ecosystems and their ultimate impacts on vital services and biodiversity
• Ability to express and communicate the value of these impacts in terms readily understood by policymakers and the general public
• Tying understanding of impacts and values to public policy and market prices so that decision-makers face the full costs and benefits of choices. Examples for how to mainstream the value of nature in decisions will be illustrated with using examples of landscape level analysis on the provision of ecosystem services and conservation of species, and accounting for the full costs of biofuel and fossil-fuel production and consumption.

10.3.09

Öppet möte i Varberg om placering av fiskehinder utanför Hallandskusten!!

Det här skulle va skitkul att gå på hörrnini. Och äntligen händer något utanför Sthlm!

Inbjudan:

Öppet möte om placering av fiskehinder utanför Hallandskusten- hör vad yrkesfiskare, länsstyrelsen, sportfiskare och allmänheten tycker

Tid: Torsdag den 12 mars, kl. 19.00

Plats: Folkets hus i Varberg, LindesbergssalenUtanför Hallands kust ligger Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund. Områden som idag saknar skydd mot ett av de allvarligaste hoten mot värdefulla havsmiljöer - bottentrålning. Hittills har myndigheterna misslyckats med att stänga områdena för fiske genom juridiska beslut.Därför planerar Greenpeace att fysiskt stoppa trålning områdena genom att placera ut trålhinder på botten. Nu bjuder vi in till ett informationsmöte där vi vill skapa diskussion runt projektet och få in synpunkter. I programet ingår en presention av områdenas naturvärden och hur trålhinder kan skydda dessa, samt en redovisning av miljökonsekvensbeskrivningen.Alla är välkomna!

Kontakt:
Jan Isakson, pressekreterare Greenpeace, 070 608 74 83jan.isakson@greenpeace.org
Isadora Wronski, havskampanjen Greenpeace, 070 301 25 34
isadora.wronski@greenpeace.org

Program för kvällens diskussioner
19:00 - 19:05 Välkommen! Kvällens moderator Gunilla Ivarsson, journalist.
19:05 - 19:35 Greenpeace förslag, Fladen och Lilla Middelgrund.Staffan Danielsson från Greenpeace redogör för organisationens planer att skydda havsmiljöer genom att placera hinder för bottentrålning i Natura-2000 områdena Fladen och Lilla Middelgrund. Vilka naturvärden finns här? Vilka hot mot havsmiljön existerar och hur kan dessa minskas? Varför har områdena inget skydd trots att de sedan 5 år är Natura 2000 områden?
19:35 - 19:55 Hallands yrkesfiskares synpunkterViking Bengtsson, ordförande för Hallands yrkesfiskare, redogör för Hallands yrkesfiskares framtidsvisioner för fisket i Kattegatt och sin syn på förvaltning och miljötillstånd.
19:55 - 20:15 Sportfiskets intressen på Fladen och Lilla Middelgrund.Bo Hall, sportfiskare och författare, redogör för sportfiskets intressen i fisket i Kattegatt.
20:15 - 20:20 Länsstyrelsens behandling av projektet.Bo Gustafsson och Anna Karin Sandholm, länsstyrelsen, förklarar hur myndigheterna kommer att behandla frågan.
20:20 - 20:30 Kaffe.
20:30 - 21:30 Öppen diskussion Leds av Gunilla Ivarsson, moderator.

För in folk i bilden igen!

Hörrni, detta ser väl intressant ut??!

We have the great pleasure to invite you to the seminar: Social-Ecological Systems and Conservation: Putting People Back into the Picture

Prof. Fikret BerkesDistinguished Professor of Natural Resources, University of Manitoba, and Canada Research Chair in Community-based Resource Management

Monday, March 23, 2009, 11.00–12.00
Please note the location: Room 312, Stockholm Resilience Centre, Kräftriket 2 B, Stockholm University

Download the seminar announcement as a pdf-file at:http://albaeco.se/sv/images/stories/File/berkes0323-09.pdf Please, post or circulate the announcement among your colleagues or put it on the note board. The seminars are open for all interested and free of charge. No registration needed. Very welcome!

ABSTRACT:Most of the world’s biodiversity is not in protected areas but on lands used by people. Therefore, biodiversity conservation requires an understanding of social systems and their interactions with ecological systems. In involving people in conservation, attention must be paid to political and social objectives, such as livelihoods, and creating a local stake for conservation. It also requires maintaining cultural connections to the land, and at times restoring and cultivating new connections. Traditional conservation and management systems, such as sacred groves and agro-forestry systems in the Western Ghats biodiversity ‘hotspot’ in southern India, are an integral part of conservation strategies. Experience with two new indigenous-led protected areas in subarctic Canada (a World Heritage Site in northern Ontario and a Biodiversity Reserve in northern Quebec) can be used to illustrate how local and indigenous knowledge can be combined with science, indigenous rights and livelihoods taken into account, and local-level planning integrated into national and international conservation planning.

ABOUT PROF. BERKES:Prof. Berkes is interested in commons, social-ecological systems and resilience. His work on the conditions under which ‘the tragedy of the commons’ may be avoided has led him to the study of community-based resource management and conservation in northern Canada and internationally. His recent publications include the books, Sacred Ecology (Routledge, 2008), Adaptive Co-Management, with Armitage and Doubleday (University of British Columbia Press, 2007), and Navigating Social-Ecological Systems, with Colding and Folke (Cambridge University Press, 2003).

ABOUT THE STOCKHOLM SEMINARS: FRONTIERS IN SUSTAINABILITY SCIENCE AND POLICY The Stockholm Seminars cover a broad range of perspectives on sustainability issues and are focused on the need for a sound scientific basis for sustainable development policy. The Stockholm Seminars is arranged by seven interdisciplinary institutes to communicate scientific results on sustainable development. The seminars are given at the Royal Swedish Academy of Sciences and are visited by a large audience, including scientists, students, media and policy makers in the public and private sector. The lectures are free of charge and open for all interested. For moreinformation: contact Albaeco (08 - 674 74 00) or e-mail: info@albaeco.com, or www.albaeco.com/sthsem

6.3.09

wioooo!

Idag fyller jag år! Detta firas på jobbet med ballonger och vimplar och banderoller, en krona på skallen och presenter!
Vi gör insamlingar till alla som fyller, och sen får man en fin lite symbolisk gåva som bevis på hur mycket ens kollegor tycker om en. Jag avsade mig detta och bad att pengarna skulle skänkas till migg kära Greenpeace istället. Så imorse fick jag en "återanvänd" presentpåse med 200 kr i! Vassegod GP!

De tyckte att jag skulle använda pengarna till och köpa cykelhjälm. Det tyckte inte jag! Dock skulle jag verkligen behöva en, men har jag sagt att pengarna ska gå till GP så ska de göra det också. Cykelhjälm får komma senare. Men komma ska det, för herregud, de kör som idioter! Jag tror inte de är särskilt vana vid cyklister, och det finns förbannat dåligtmed cykelbanor hänne. Suck! England.

Höhö. Nejdå.

Annars mår allas eder ordörande toppen! Jag började å afrikansk dans och djembe trummning igår. En kurs som är sponsrad av någon organisation (WEA...vet inte vad det är för la...) så att vi som går (40 trummare och 7 dansare) bara behöver betala (trumvirvel) 40 kr för hela kursen på 10 veckor. Hur SJUKT är inte det? Sjukt, SJUKT, bra! Kul att man försöker få folk engagerade genom sådana initiativ. För varje dag som går så gillar jag England mer och mer! :)

Nu ska jag återgå till mitt arbete.

Kramar till er och grattis på födelsedagen till mig! (ska firas ikväll med OLW chips som inhandlades när jag va hemma i Sverige och ekologiskt rödvin. Mumma! Har faktiskt inte ätit chips eller druckit alkohol på 5 veckor nu, och känner mig ren och fin.. men gott ska det bli!!!)

4.3.09

2 heta tips!

1. Skaffa cykel. Jag köpte en gammal lite ranglig "city bike" - ni vet en sån där cool med stora däck som man skulle ha för några år sedan (fast den egentligen inte ens är i närheten så bra som mormors gamla kärringhonda) igår. Har nu cyklat 2 ggr på det, hem från jobbet igår och tillbaka hit imorse, och jösse så smidigt alltså! Förutom att svetten r a n n från mig då jag inte cyklat på ett jäkla tag och verkligen inte använde växlarna på det ultimata viset så är ju cyklandet helt fantastiskt! Sparar mig massa tid jämfört med kollektivtrafiken, kostar nada (efter de första 250kr jag betalade) och är tokbra för miljön. Lätt som en plätt, svinbra! Så om du inte har en cykel - ta och styr upp det.



2. Lyssna på afrikansk musik. Har ju ingenting med föregående föslag att göra, alls, förutom att det var vad jag hade i MP3 spelarn imorse på väg hit. Det var också detta jag gjorde igår. Jag var nämligen på storkonsert! Stans konserthall ställde till med skiva när "African Soulrebels Tour" var på besök och jag och 200 andra med mig dansade oss svettiga och log tills vi fick träningsvärk i kinderna, så bra var det! Ska jag tipsa om några schyssta? Ok.
Baba Maal (Såg jag igår) Alpha Blondy, Amadou & Mariam, Oliver Mtukudzi (Såg jag igår), Matonya, Yvonne Chakachaka, 2 face Idibia, Extra Golden (Såg jag igår), Brenda Fassie, Ladysmith Black Mambazo, Thomas Mapfumo, Youssu N'dour och mer och mer och mer. Sån glädje och känsla alltså, det spritter i kroppen!
2b. Skaffa er en snäll person att dela lägenhet med, för när er födelsedag närmar sig och ni inte har några pengar att gå på underbara musiktillställningar för så kan det hända att du får det i present av ovannämnda. Skulle inte det va fint? Som snus, tyckte jag iaf, när mr L berättade att han bjöd både mig och min pojke för att jag så gärna ville gå men inte kunde! Toppenbra present, alltså! :)

2.3.09

Helgens möte

Hej allihopa,

Tänkte jag skulle skriva ner lite om vad som försiggick på SEs extra årsmöte i helgen. Det var en väldigt trevlig liten tillställning faktiskt. Vi var 8 st som deltog, 4 från styrelsen, Ulrika från valberedningen, 2 gamla ekodemiker och en representant från SEEK. Jag hade förväntat mig att fler skulle dyka upp, utifrån de anmälningar jag fått, men somliga uteblev av okänd anledning och revisors kandidaten var sjuk och kunde därför inte medverka. Trots denna sparsamma uppslutning hade vi väldigt trevligt, bra diskussion och toppenmånga roliga ideer, verkligen!

Mötet började med att vi alla presenterade oss och vår koppling till SE, och forstatte med att jag berättade lite om läget i SE sedan jag blev invald i styrelsen. Kort kan detta sammanfattas med att vi i början (hösten 2007) hade det rätt tungt med att få SE på fötter men att jag tycker att det känns som att vi lyckats administrativt. Det finns vissa knopar att reda ut ännu, men vi är på god väg och medlemssatsningen har gett resultat, på senaste tiden har ni rasat in! :)

Vi pratade även en del om att SEs goda rykte, och att vi är en del av opinionsbildar-Sverige. Vi blir inbjudna till många event och arrangemang, möten och seminarier. Det verkar finnas en vilja i organisations-Sverige att dra med sig SE på allt möjligt och det är jag väldigt tacksam och glad för! Det ska vi fortsätta bygga på!

Lite mer konkret så sades detta på mötet:

1. Huvudsyftet med hela sammankomsten var ju att välja ny revisor, detta gjordes också. Success!

2. Det pratades mycket om SEs framtid och några av föslagen var att:

a. Oblekt ska läggas som självständigt organ. Tidningen har ju legat nere ett tag, men ska snart dras igång igen på allvar och en tanke är att vi skulle kunna lägga den i händer på intresserade volontärer runt om vid olika universitet. Vi har mycket bra material och ser fram emot återlanseringen av Svenska Studenters egna miljö tidning (web-baserad och fin!). Hur låter det?

b. Medlemssatsningen ska rullas ut i större skala och informationsmaterial ska göras lättillgängligare. Jag personligen jobbar för närvarende med att ta fram en ny PPT presentation med manus, affischer som man kan skriva ut och sätta upp om man vill ha ett ekodemikermöte på skolan, samt en checklista för vad man måste göra/bör täka på inför ett infomöte. Det ska vara lätt och roligt att vara engagerad i SE och vi jobbar på att minska ner administrativt arbete för medlemmar så mycket som möjligt. :) Nya föreningar ploppar upp lite här och var så har ni intresse av att starta en egen grupp så hör av er så bistår vi er igenom hela processen!

c. Ordförande bloggen ska öppnas upp för gästskrivare (t.ex. gamla SE rävar och medlemsföreningar och styrelsefolk som vill säga nåt och hålla medlemmarna uppdaterade om vad som häder). Vill man lägga upp något så skickar man det bara till mig och så fixar jag det. Så hopp och skriv!

d. Uppsatsbanken ska uppmärksammas mer, genom att jag skickar mail till institutioner och handledare runt om vid Universitet och uppmuntrar studenter att skicka in sina uppsatser om de är relevanta för vår verksamhet!

e. Ett alumninätverk ska startas, eller rättare sagt kickas igång igen, mer om detta längre fram.

f. SE fyller 15 i år och detta bör vi fira. I höst vill vi ha kalas. Håll utkik.

g. Medlemssatsningen ska i höst köras parallellt med mobilisering inför Köpenhamn. Vi ska uppmuntra så många studenter som möjligt att engagera sig i detta genom att skriva brev till politiker och annat. Svenska studenter måste höja rösten för att höras och det är dags att göra det nu!

Allt detta fastslogs inte på mötet, men jag har nu redogjort för vad som sades.Förmodligen har jag glömt tusen saker, men ni som inte var där har iaf fått en känsla för vad som hände.

Jag är så peppad inför att SE:a nu, efter helgen, så det är inte sant! Hoppas innerligt att min entusiasm smittar av sig. Nu kör vi! Är ni med mig? :)

Kram på er allihop!
 
Bloggtoppen.se