Jag är med som underskrift på en artikel som publicerades för en dryg vecka sen på siten Newsmill:
Om 255 dagar börjar FN-toppmötet i Köpenhamn. Sverige kommer att som ordförandeland i EU ha en nyckelroll för att förhandla fram ett klimatavtal som ska rädda planeten. Men för att vara trovärdig i klimatförhandlingarna måste vi visa det mer i handling än i fagra ord. Genom ett kraftfullt program, en Green New Deal, kan Sverige bli klimatföredöme och sätta fart på ekonomin. Lyssna nu, regeringen - detta är ett historiskt tillfälle.
Det globala samhället står inför klimatförändringar och stigande energipriser. Dessutom befinner sig världen mitt i en finanskris. Dessa överlappande kriser är på god väg att skapa en ödesdiger situation. Samtidigt sprids nu miljö- och klimatmedvetenheten över världen och Sverige. Då växer också möjligheterna för handling. Så vad väntar vi på, regeringen?
Så nyligen som i december föreslog FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon en modern, global Green New Deal som kan lyfta världen ur såväl den ekonomiska krisen som klimatkrisen.Under 1930-talet tog sig USA upp ur den stora depressionen med hjälp av en beslutsam statsmakt som investerade i projekt som skapade ett nytt välstånd.
Vi ser nu att många länder försöker upprepa detta koncept för jobbens och klimatets skull. President Obama i USA betonar klimatsatsningar i sitt stora krispaket och satsar mångmiljardbelopp för att skapa 5 miljoner nya gröna jobb, dvs. jobb i verksamheter som bidrar till en hållbar framtid. I sitt senaste tal sa Obama att USA kommer att satsa 15 miljarder dollar per år på klimateffektiva lösningar såsom vind- och solenergi. Vi ser att Japan och Sydkorea ska skapa 1 miljon nya jobb genom kraftfulla klimatinvesteringar. Det är hög tid för även Sveriges regering att agera - kraftfullt och tydligt.
En del av det som redan sker är förstås bra men alldeles otillräckligt. Vill Sverige ta del av den globala marknaden för miljövänliga produkter och tjänster som kommer fördubblas till 2,7 biljoner dollar år 2020? Kommer en del av de 20 miljoner jobb inom området förnybar energi att finnas i Sverige i framtiden? Satsningarna på hemmaplan de närmaste åren kan vara avgörande för om vi vinner eller förlorar på klimatomställningen.
Politik är konsten att göra det nödvändiga möjligt. Sverige har ett gott utgångsläge. Med en Green New Deal som vi föreslår kan vi skapa uppemot 200 000 nya jobb, rädda många av de redan befintliga jobben som hotas och ta ett stort steg mot att bli ett klimatneutralt land. Här följer fem förslag för att detta ska bli möjligt.
1. Skapa en plan för klimatneutralitetSverige bör upprätta en konkret långsiktig klimatplan för hur vi ska eliminera vår klimatpåverkan. Vi bör liksom Norge sätta upp ett mål om att bli klimatneutralt. Senast 2050 bör vi ha uppnått en hundraprocentig minskning av utsläppen inom vårt land. Det kräver en konkret och tydlig plan och en sådan saknas idag.
2. Lägg en klimatbudget Gör liksom Storbritannien en klimatbudget som omfattar alla verksamhetsområden och som styr hur arbetet för klimatneutralitet ska finansieras. Sveriges statliga klimatsatsningar är idag utspridda över flera olika utgiftsområden i statsbudgeten. Ansvaret för de olika klimatpolitiska områdena är uppdelade mellan flera olika ministrar. Med en klimatbudget blir det klimatpolitiska arbetet mer målstyrt, effektivt och transparent.
3. Gör en klimatkonsekvensbeskrivning av all statlig verksamhetAll statlig verksamhet måste granskas och godkännas i ett klimatpolitiskt perspektiv. Det är orimligt att staten med ena handen genomför vissa klimatåtgärder och samtidigt sätter igång mångmiljardprojekt som kraftigt motverkar fastställda klimatmål. En årlig klimatkonsekvensbeskrivning bör omfatta statsbudgeten lika väl som alla statliga företag. Då blir det också tydligt vilka verksamheter som bör fasas ut och på vilka områden staten bör investera mer för att följa planen för klimatneutralitet.
4. Tillsätt en finans- och klimatministerSverige bör snarast få en finans- och klimatminister med ansvar både för klimatpolitiken och den ekonomiska politiken. Idag ligger ansvaret för klimatpolitiken hos miljöministern, som inte har inflytande över de områden där störst förändring krävs för att utsläppen ska minska, t.ex. infrastruktur- och energisektorerna. Finansministern har å andra sidan inte något direkt ansvar för klimatfrågan trots dess enorma betydelse för ekonomin. Förändringsarbetet mot ett klimatneutralt samhälle kräver strategi och stor politisk handlingskraft. Det kräver att vi samlar ansvaret och resurserna för åtgärderna mot klimathotet under en minister. Direkt under statsministern vill vi också att en särskild klimatkommitté tillsätts som övervakar och ger råd om klimatpolitiken.
5. Investera i gröna jobbVi har en historisk chans att skapa många gröna jobb i Sverige. Här finns innovationskraft och välutbildade människor att anställa samt stort industriellt kunnande. Svenska uppfinningar har byggt vår starka exportindustri.
Vi föreslår att regeringen antar ett kraftfullt program för att skapa rätt förutsättningar för gröna jobb. De gröna jobben kan rädda Sverige från den ekonomiska krisen och skapa grunden för framtida framgång. Det handlar t.ex. om att gå in med riskkapital, initiera teknikupphandlingar, ge räntefria lån, lånefinansiera satsningar på hållbar infrastruktur och utforma olika sorters incitament för företagande.
I rapporten "Vägar ut ur klimatkrisen. En Green New Deal för Sverige" av British Councils klimatprojekt Challenge Europe (www.greennewdeal.se) visas att t.ex. export av miljöteknik kan skapa uppemot 15 000 nya jobb. Inhemsk vindkraftsindustri kan ge 12 000 nya jobb. Solenergibranschen kan skapa 5 000 nya arbetstillfällen. Ökad tillförsel av bioenergi kan ge 25 000 nya jobb. Biogas som drivmedel kan ge tiotusentals lokala arbeten. Renovering av miljonprogrammet skulle kunna ge 34 000 jobb. Byte av elvärme mot miljövänliga uppvärmningskällor ytterligare tusentals jobb. Många av de 140 000 personer som arbetar inom svensk fordonsindustri kan säkra sina arbeten genom en omställning av bilbranschen mot energieffektivare fordon. Utbyggnad av järnvägen kan ge tiotusentals jobb.
De gröna jobben kan rädda Sverige från den ekonomiska krisen och skapa grunden för framtida välfärd. Vi kan skapa uppemot 200 000 nya jobb, rädda många av de redan befintliga som hotas och ta ett stort steg mot att bli ett klimatneutralt land.
Vi, och många med oss, vill att regeringen tar dessa möjligheter på allvar och sätter igång att arbeta konkret och tydligt för en välmående, grön framtid. Tid är den resurs vi har minst av.
Antar vi höga mål och en trovärdig handlingsplan kan vi med stor trovärdighet driva klimatfrågan i de internationella förhandlingarna. Vågar Sverige anta utmaningen? Vågar vi låta bli?
Paul Fenton, Challenge Europe, miljökonsult
Anna Havula, Challenge Europe, statsvetare
Sara Sjödal, Challenge Europe, agronom
Beatrice Teurneau, Challenge Europe, miljökonsult
Kaj Wågdahl, Challenge Europe, Klimatskyddsbyrån
Angelica Andersson, ordf. Svenska Ekodemiker
David Andersson, VD Ecoera, klimatentreprenör
Helena Benaouda, ordf. Sveriges Muslimska Råd
Svante Bengtsson, CEO, REHACT AB, klimatentreprenör
Johanna Björklund, Agr Dr, forskare SLU
Rolf Djärf, marknadschef, Picoterm, klimatentreprenör
Katarina Eckerberg, professor, Umeå uni./vice chef Stockholm Environment Institute
Göran Finnveden, professor, Miljöstrategisk analys, KTH
Björn Forsberg, miljöforskare och författare
Arne Forstenberg VD GlobalFOCUS
Magnus Frantzell, VD Belysningsbranschen
Stefan Gössling, professor, Inst. för service management, Lunds uni.
Lina Hjorth, talesperson för Klimataktion
Björn G Karlsson, professor Energisystem, Linköpings uni.
Richard Klein gruppledare Stockholm Environment Institute
Matts Lindgren, VD Nordiq, klimatentreprenör
Andreas Malm, debattör, journalist och författare
Johanna Paulsson, ordf. Fältbiologerna
Per Ribbing, debattör, civilingenjör, styrelseledamot i Ingenjörer för Miljön
Robert Mathson, styrelseledamot Ingenjörer för Miljön
Rebecka Milestad, Agr Dr, forskare SLU och KTH
Jakob Rutqvist, Harvard University
Peter Söderbaum, professor emeritus, ekologisk ekonomi Mälardalens högskola
Louise Trygg, Teknisk Dr Energisystem
Clas Trygger, Teknisk Dr,vice ordförande Djurgården-Lilla Värtans MiljöskyddsföreningT
orbjörn Tännsjö, professor, praktisk filosofi
27.3.09
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar