Sen jag tog mitt pick och pack och flyttade till England, och sedan jag började mitt nya jobb, har jag lyckats samla på mig en massa nya vanor. En del har kommit naturligt, medans andra har tvingats på mig av olika skäl. Klättra på klättervägg gör jag två till tre dagar i veckan av egen vilja, tar med mig mat till jobbet varje dag gör jag för att jag "måste".
Så här ligger det nämligen till, att vi har en kafeteria på jobbet som endast serverar skitmat. Ursäkta min frispråkighet, men så är det. Bakad potatis, grillade mackor, eller något annat flottigt, fettigt eller sprängfyllt med socker är det som gäller och det är också vad mina kollegor trycker i sig varje dag. Och toppar med en påse chips som mellanmål. Mums. (Blä!) Och inte nog med det: de serverar allt på frigolit tallrikar och i papperskoppar, och ibland funderar jag om de ens uppmärksammat att det pågår en hetsig miljödebatt på alla nivåer i samhället och om de någonsin reflekterar kring att det de håller på med hör hemma på typ.... ja inte vet jag, 70-talet? Att ge en person två frigolittallrikar för att de ska ha två mackor osv osv osv. Finns hur många exempel som helst, och det gör mig upprörd från tåtippar till öronsnibbar! Men, det är en uppgift för vårat eco-team, och vi håller kampen igång, detta ska inte få fortsätta länge!
Men tills dagen kommer då segern är vår, då bra (bättre) mat servera på ett miljövänligare sätt, så finns det bara ett alternativ. För oss som inte vill äta på detta vis finns inte många val. Det finns varken micro eller vatten kokare på stället (för det skulle konkurrera ut vårat kafe...jag blir så trött!) och således packar jag ryggsäcken med färsk frukt och grönsaker/ sallad/ mackor/ röror osv varje dag.
Det funkar skitbra och jag trivs med att ha det så, att ta med min egen lunch är toppen för mig (även om det inte är jätteroligt att stå och göra den varje morgon kl 7), men det finns problem även här. Problemen heter plastpåsar och aluminiumfolie.
Jag har börjat samla på mig plastburkar och lådor i allehanda storlekar och former, men ännu har jag inte nått fram till slutet på tunneln för ibland (som idag) tar jag fortfarande med mig en smörgås invirad och ihopsluten med material som sedan direkt kastas bort. Och jag känner mig som en miljöbov! Riktigt känner hur blickar bränner i min rygg, och hur åtminstone alla min eco-team kollegor tycker att jag är jordens avskum. (Kanske inte riktigt då, men ändock!)

Hur ser det ut på era jobb? Serveras det mycket "bra" mat, både ur hälso och miljösynpunkt? Om inte, engagerar ni er på något vis för att det ska bli bättre? Jag behöver alla tips jag kan få!
och: wikimedia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar