Herregud så intressant! Jag tycker fiske och marina resurser är bland det bästa som finns att studera/lyssna på seminarie kring. Det finns ju sååå mycket att tala om! Jag kommer tjata om fiske och överfiske osv osv osv på denna blogg, så vi hoppar det idag. Men checka seminariet! Jag skrev min magister uppsats på zanzibar om "sociala konsekvenser av marina reservat" och sedan dess har jag inte kunnat släppa det. Hjälp vad jag vill gå på detta! Om nån går, ta anteckningar till mig är ni snälla!
Med de senaste decenniernas vikande bestånd och växande efterfrågan på fisk, har behovet av förvaltning av världens fiskbestånd ökat betydligt. FAO gör på basis av vetenskapliga studier regelbundna sammanställningar som visar på nedgång av viktiga fiskbestånd världen över, ofta som en följd av ett alltför intensivt fisketryck. Den stadiga ökningen av fångster sedan 1950-talet har planat ut och i princip legat på en oförändrad nivå under de senaste 20 åren samtidigt som efterfrågan hela tiden stigit. Den internatio-nella handeln med fisk har ökat kraftigt, främst från utvecklingsländer. Fisk utgör för dessa den klart viktigaste exportvaran inom livsmedelssektorn.
Som svar på den ökande efterfrågan har investeringar i fiskeflottor gjorts i så gott som samtliga industrialiserade nationer. Med hårdare reglering av de egna fiskbestånden söker sig många av dessa flottor till nya fiskevatten, bland annat längs Afrikas kuster. Eftersom dessa länders fiskeriförvaltningar oftast är svaga leder det lätt till rovfiske som kan underminera förutsättningarna för det lokala fisket och matförsörjningen, och därmed hota den fattiga kustbefolkningens överlevnad.
Dessa brännande frågor behandlas i den senaste debattskriften från Svenska FAO-kommittén. Skriften innehåller diskussioner kring det framväxande illegala, oreglerade och orapporterade fisket och dess hinder för hållbarhet; den växande globala marknaden för fiskprodukter samt fenomenet "roving bandits", dess effekter och motverkande åtgärder.
Inbjudna talare är Statssekreterare Rolf Eriksson, Jordbruksdepartementet, rapportens författare Beatrice Crona och Henrik Österblom, båda från Stockholm Resilience Centre, samt experterna på internationell rätt Hans Corell och David Langlet.
Arrangörer: Kungl. Skogs- och lantbruksakademien och Svenska FAO-kommittén
Tid: Måndagen den 8 december klockan 13-16
Plats: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95B, Stockholm
Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt. OBS antalet platser är begränsat
Anmälan: Skriftlig anmälan skickas senast den 4 december till Keiko Blesserholt keiko.blesserholt@ksla.se . Nedan finns en länk med inbjudan som även innehåller blankett för skriftlig anmälan!
Även eventuell avbokning måste skesenast den 4 december annars debiteras en avgift på 400 kronor.
Frågor om anmälan: keiko.blesserholt@ksla.se
Frågor om innhåll: eva.ronquist@ksla.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar