30.9.09

Lite segt hänne, tycker ni int?

Hej allihopa,
sorry att det inte skrivits något på ett tag.

Vi var ju uppe i ett riktigt bra läsarantal där en sväng, men sen flyttade jag hem till Sverige och blev superbusy. Och så håller det sig fortfarande. Jag har knappt en sekund över att andas efter allt jobb jobb, jobb med ekodemiker, träning och mat är avklarad. Och sen ska det ju sovas också. Så tills jag hittar ett annat vis att strukturera upp livet på, eller någon annan vill blogga, så får denna blogg ligga lite smått vilandes. Ambitionen med att skriva här inne lite då och då finns dock fortfarande kvar... Så fortsätt hålla utkik.

Idag finns (som vanligt) tyvärr inte supermycket tid - men jag hör av mig.
Under tiden kan ni ju kolla in detta, för er som tycker om att shoppa är det ju perfa:

http://www.agoodtshirt.com/

Fina tshirtar och 60% av pengarna går direkt till din valda organisation!

30.6.09

Invig det svenska ordförandeskapet i EU genom att ta ställning för klimatet!

Nu är det hög tid att göra något kul och uppseendeväckande för klimatet. Tiden håller på att rinna ut och vi måste visa att vi svenskar bryr oss och vill ha riktigt klimatledarskap från Reinfeldt, nu när Sverige tar över ordförandeskapet i EU. Inte bara tomma ord och ”neutralitet”.

1 juli tar Sverige över ordförandeskapet och hela EU-kommissionen är på besök i Stockholm. Vi vill ta tillfället i akt och visa att så väl gemene man som internationella och svenska organisationer (Naturskyddsföreningen, WWF, Oxfam, LSU, Forum Syd, Greenpeace, ActionAid m.fl.) vill att Fredrik Reinfeldt ska ta sitt ansvar och visa riktigt ledarskap i klimatfrågan. Med detta kommer vi också lansera tcktcktck.se som svenska organisationers klimatportal.

Budskap: Climate Leadership Now! Neutral = Nowhere.

Vad: Idén är att vi genomför en installation av gråklädda människor som anspelar på den svenska ”neutraliteten” och viljan att smälta in i mängden. En artist från Cirkus Cirkör kommer agera klimathjälten som vågar sticka ut, gå emot strömmen och ta ledarskap över den grå massan. Det kommer också bli en 'Allsång vid Stadshuset' (The Final Countdown). Förhoppningsvis får vi även överlämna ett brev till Reinfeldt vid Stadshuset.

Ta chansen och var med du också!

Du kan hjälpa till och vara med och symbolisera den svenska ”neutraliteten” genom att vara en del av en 'grå massa av Fredrik Reinfeldt'. Kom (om möjligt gråklädd) till t-centralen 9.30 där man också får grå overall, t-shirt och en finfin Fredrik Reinfeldt-mask! Sedan går vi till Stadshuset för att genomföra installationen. Mer instruktioner och snacks fås på plats!

När: onsdag 1 juli 09.30-14.00

19.6.09

Glad midsommar - Glada nyheter!

Här skiner solen. Jag sitter och jobbar. Kul.

SUCK!

Men ikväll ska jag binda kransar och laga köttbullar och bjuda på snaps och galej. Så det blir nog fint igen! Hursomhelst, lite Ekodemiker nytt kommer här:

Det finns många glada och inspirerande människor som har varit med i Svenska Ekodemiker under åren - och det har efterfrågats alumninätverk hitan och ditan men inte supermycket har gjorts. Men NU har en gammal ekodemiker tagit tag i saken och startat ett på Linked In! Check it out! Toppen roligt alltså.

Det är en grupp för alla som varit engagerade i Svenska Ekodemiker och miljöföreningarna på Sveriges universitet och högskolor. Gruppen bjuder på diskussioner om hållbar utveckling, inbjudningar till roliga fester och tips på intressanta jobb. Främsta syftet är att vara en mötesplats för oss miljövänner.

Här hittar ni oss!
http://www.linkedin.com/groups?homeNewMember=&gid=2022356&trk=

Adios amigos

11.6.09

Jag sitter på jobbet och är shoppingsugen














Då är det ju super att det finns bättre alternativ till Ellos/HM/osv osv osv. Här kan man göra något bra samtidigt som man sko-shoppar! Att ett litet barn får ett par skor när du köper ett par... briljant ide! Det finns så många sjukdomar och annat som man kan råka ut för om man inte har sulor på fötterna.




Och så är skorna förbannat snygga tycker jag!
Check it out:
http://www.tomsshoes.com/





One for one!

10.6.09

Hej hopp

Det extra årsmötet har kommit och gått. Jag kunde som bekant ej närvara då jag var på skidsemester i Norge. Stod för första gången på ett par slalomskidor och var sisådär kaxig när lättaste backen som fanns var röd i färg/svårighetsgrad. Men - tack vare en fantastisk skidlärare (min käreste) och underbart väder (sol sol och sooool) så lyckades jag hålla mig på banan och ungefär samtidigt som jag blev omvald som ordförande för SE så började självförtroendet så smått växa. På måndagen var jag hyperseriös, gjorde 8 åk och flööög nerför och utför. SUPERroligt var det (när det gick som jag ville dvs) och jag längtar till nästa skidresa. Men det dröjjer nog tills det blir en sådan.

Informationen jag har om det extra årsmötet är ännu ganska sparsam, ett par mail om att det var lyckat. Imorogn har vi planerings och debreifingsmöte med nya styrelsen, och efter det har jag nog massvis med info att ge er! Ni ska givetvis få en presentation av nya styrelsen och uppdatering kring vad vi vill åstadkomma under detta år. Watch this space!

Tills dess får ni ett litet axploxk av vad som trillat in i min inbox sedan vi sist hördes för 3 (?) veckor sedan. Ber om ursäkt igen för dålig uppdatering, men när det händer mycket i livet och massa jobb behövs göras utanför mitt 9-17 jobb, ja då blir bloggen tyvärr bortprioriterad.

Men men - here we go:

  • Anna Lindhs Minnesfond bjuder till intressant seminarium:

"Den 15 juni finns en unik chans att höra Maldivernas president Mohamed Nasheed, också årets Anna Lindh-pristagare, berätta sin historia.

Saving Paradise - Lecture by 2009 Anna Lindh Prize winner President of the Maldives
Welcome to a lecture on climate change, human rights, and the story of a young President fighting for his people.Monday 15 June, 16.00 – 18.00 at Lava, Kulturhuset, Sergels Torg

Se hela inbjudan här

http://www.annalindhsminnesfond.se/aktuellt/aktuellt.asp?id=140"


  • Tord Lyseving - frukterian - utlyser världsfruktsdagen!


"Den 2 juli 2009 har vi utlyst som en Världsfruktdag. Tanken är att så många människor som möjligt ska äta enbart frukt, alternativt dricka fruktjuice eller vatten den dagen. Det är ett sätt att verkligen göra något bra för världen och för sig själv!

Att äta frukt innebär lägsta möjliga energiförbrukning. Ingen matlagning – ingen spis, mikrovågsugn o.s.v. Och som de flesta känner till så går det åt en avsevärt lägre vatten/energimängd för att producera frukt i jämförelse med andra födoämnen.

Att äta frukt är ett mycket effektivt sätt att förbättra sin hälsa och sitt välmående, på alla plan."

Så - tänker ni äta bara frukt den 2 juli? Läs mer hänne: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5072253.ab

  • Förhandlingar inför Köpenhamn är på G i Bonn, 1-12 Juni

och bland många många andra så befinner sig MJV på plats. De har bloggat och hållit oss uppdaterade om vad som pågått dänne. Checka detta här: http://www.foe.org/video-blogging-bonn

  • Greenpeace drar sitt strå till stacken inf Köpenhamn, läs och fundera och engagera er!

"I ett unikt samarbete har några av världens ledande miljö- och intresseorganisationer tagit fram ”The Copenhagen Climate Treaty” – det vill säga det avtal som ska ligga till grund för FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december.

Texten motsvarar det dokument som ska vara färdigförhandlat i Köpenhamn så som det måste se ut för att hålla klimatet under två graders medeltemperaturhöjning. Det innehåller punkter om utsläppsminskningar, finansiering för utvecklingsländer, skogsskydd och tekniköverföring.
Kort och gott: Så här måste klimatöverenskommelsen se ut om det verkligen ska fungera. Världens klimatförhandlare kan se sitt jobb som avklarat och be sina statschefer att skriva under detta färdigförhandlade dokument.

Avtalstexten är framtagen i samarbete mellan Greenpeace, WWF, IndyACT, Germanwatch, David Suzuki Foundation, National Ecological Centre of Ukraine, tillsammans med internationella exporter."

http://www.greenpeace.org/sweden/rapporter-och-dokument/a-proposal-for-a-copenhagen-ag

Så, nu har ni lite att läsa och sysselsätta er med tills jag återkommer nästa gång!

Adios amigos

20.5.09

Sugen på att tala med experterna? Gå på hearing!

Herre min skapare, vilket intressant upplägg. Och vilka deltagare!
Jag är supersugen på att deltaga i detta - men jag är ju ej i Sverige så det blir inge av.

Avundsjuk blir jag om ni går dit, men jag vill ju att SEs anhängare ska vara med på alla håll och kanter så nu är jag inte småsnint utan delar med mig av info! :)
Se nu till att anmäla er!

--------------------------------------------------------

En hearing om klimatförändringarna och deras innebörd för de mänskliga rättigheterna

Fredagen den 29 maj, 2009 kl 9-13, registrering från kl 8:30Lava, Kulturhuset, Stockholm

För vidare information och live sändning, besök humanityontrial.wordpress.com

Föreställ dig år 2020. Hela mänskligheten kallas till att utreda de mänskliga konsekvenserna av klimatförändringarna. Nästa generation ställer frågan: utifrån den kunskap om problembilden och om potentiella lösningar till klimatförändringarnas påverkan på mänskliga rättigheter som fanns redan 2009 – vad gjorde ni?

Vid FN:s klimatförhandlingar som ska avslutas i Köpenhamn senare i år finns en chans att agera. Ett nytt klimatavtal i Köpenhamn kommer att ha nära samband med de värden som fastslogs för mer än 60 år sedan i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. En ambitiös klimatpolitik kan också vara en politik som upprätthåller mänskliga rättigheter.

Därför kallar Anna Lindhs Minnesfond, MR-dagarna och Stockholm Environment Institute till en hearing om klimatförändringarnas följder för de mänskliga rättigheterna. Expertvittnen kallas till Stockholm för att besvara frågor om de utmaningar och möjligheter som klimatförändringarna utgör 2009 och om deras återverkningar för fundamentala mänskliga rättigheter i världen.

Del två i programmet kommer att ske under MR-dagarna i november, med vittnesmål från ögonvittnen från grupper världen runt vars liv och levnadsstandard påverkas av klimatförändringarna.

MEDVERKANDE
Stephen Schneider, framstående klimatolog från Stanford University och huvudförfattare till rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC), Nobels fredspristagare 2007

Frida Eklund, Climate Change Campaign Executive, Oxfam, London

Richard Klein, Senior Research Fellow, Stockholm Environment Institute och IPCC analytiker

Johan Rockström, Executive Director, Stockholm Environment Institute

Jan Eliasson, ordförande i Anna Lindhs Minnesfond och tidigare utrikesminister

Xiangyu Zhao (Shane), International Director of the China Youth Climate Action Network

Na Wang, projektledare på GlobalFOCUS och student vid Uppsala Universitet

Clarisse Kehler Seibert, klimatjurist på Stockolm Environment Institute

Carl Söderbergh, policychef på Minority Rights Group, London, och tidigare generalsekreterare på Amnesty Sverige

ANMÄLAN
Programmet hålls på engelska. Anmälan är gratis, men antalet platser är begränsat. Vänligen anmäl närvaro till humanityontrial@annalindhsminnesfond.se.

13.5.09

Kanske ses vi här imorgon?

Jag är sugen på att gå på nedan seminarium när jag är här nu i dagarna - frågan är om jag kommer ifrån jobbet i tid. Isåfall kanske vi ses där?

Hej! Den 14 maj bjuder Greenpeace in till ett öppet möte i Stockholm för att informera om oljesandsindustrin och det faktum att Statoil nu miljardsatsar på denna orerhört klimatskadliga och smutsiga verksamhet.

Samtidigt som världens uppmärksamhet är riktad mot klimattoppmötet i Köpenhamn pågår ett av de i särklass klimatskadligaste och smutsigaste industriella projekten i modern tid.

Oljesandsutvinningen i Kanada orsakar inte bara enorma koldioxidutsläpp, skövling av urskog och förgiftade vattendrag – verksamheten har gjort att Kanada blivit en bromskloss i de pågående klimatförhandlingarna.

Statoil, som är ett av bolagen som investerar miljardbelopp i oljesanden, kommer på sin årsstämma den 19 maj att under punkt 12 på dagordningen behöva ta ställning till om bolaget ska fortsätta med denna verksamhet.

Ska klimatet ha en chans, då måste Statoil ta beslut om att släppa oljesanden.

Den 14 maj bjuder Greenpeace in till ett öppet möte i Stockholm för att låta tre personer från Kanada med direkt inblick och förstahandsuppgifter om miljö- klimat- och hälsoproblematiken ge sin syn på oljesandsindustrin.

- Andrew Nikiforuk är journalist och författare som skrivit en heltäckande bok om konsekvenserna av oljesandsindustrin, bl.a. om klimatpåverkan, det politiska spelet och den oerhörda förstörelsen av den kanadensiska naturen.

- Dr. John O'Connor har arbetat som husläkare i ett lokalsamhälle nära oljesandsindustrierna och var den första att slå larm om en drastiskt ökande frekvens av cancerfall och andra allvarliga hälsoproblem.

- Melina Laboucan-Massimo jobbar nu som kampanjledare för Greenpeace men har under många år följt ursprungsbefolkningens kamp mot industrin.


Välkomna till Söder Mälarstrand 25, kl 17.30 nu på torsdag!

Oppsala!

Intressant föreläsning i Uppsala från Dag Hammaskjölds foundation

DEVELOPMENT – BETWEEN POLICIES AND EVOLUTION

Lecture by Prof. Reinhart Kössler (Münster and Freiburg)

Discussant: Prof. Maxi Schoeman (Pretoria)

Moderator: Henning Melber

Wednesday, 20 May 2009 at 17 to 19 hrs

at the Dag Hammarskjöld Foundation, Övre Slottsgatan 2, Uppsala

Received wisdom has it that development is leading to a known and desirable goal. In the tradition of the Foundation’s longstanding commitments to reflect upon ‘Another Development’ by testing dominant paradigms, the lecture presented will challenge this idea. In particular, it will look at problems connected with the focus of development thinking on the nation state. Taking a global perspective, which is apt to tackle today’s real problems such as climate change or global inequality, is a challenging undertaking, both conceptually and politically. Some of these challenges will be outlined. Questions will be articulated, answers are not guaranteed.

Participants are welcome to a social mingling afterwards.

No advance registration is required, but appreciated, to karin.andersson.schiebe@dhf.uu.se.


Reinhart Kössler is an adjunct professor of sociology at the University of Münster, Germany, and a senior research fellow at the Arnold Bergstraesser Institute, Freiburg, Germany. Since many years, he is a member of the editorial board of the third world studies quarterly Peripherie and served on the board of the Information Centre on Southern Africa (ISSA) in Bonn. He has contributed to two recent volumes of the Foundation’s journal Development Dialogue. His current interests include theory of development, ethnicity, postcolonial states and memory politics; his regional focus has for some time been Southern Africa.


Maxi Schoeman is a professor in international relations at the University of Pretoria, South Africa and currently a scholar in residence at the Dag Hammarskjöld Foundation. She works i.a. on African security architecture and was recently a member of the African Peer Review Mechanism’s mission team to Lesotho.


7.5.09

Här händer det grejjer!

Från Swedish Water House
Lördagen den 23:e maj kommer finalisterna i tävlingen Svenska Juniorvattenpriset att ställa ut sina projekt på Aquaria vattenmuseum i Stockholm. Utställningen pågår mellan kl 12 och 15 och är öppen för besökare. Inträde kostar 80 kr för vuxna. Vinnaren kommer att tillkännages vid en prisceremoni i Hazeliussalen på Hasselbacken i Djurgården.

Ekocentrums E-brev skriver
- Onsdagskvällar i maj. Kostnadsfria seminarium om ditten och datten. Nästa vecka:

13/5
Ett arrangemang i samarbete med Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum (GMV).
Den svenska miljö- och klimatopinionen. Vad upplever vi svenskar som mest oroande inför framtiden? Vilka grupper i samhället tycker att miljön är viktig idag? Hur stor andel av oss
tycker att vi ska satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen ekonomisk tillväxt? Vilka utsläppskällor anser vi ska minskas?

- Mat mässa i Göteborg med fokus på ekologiska livsmedel hålls 17-20 maj. Kika pressrelease: http://nemonet.swefair.se/global/masswebbar/press/pressreleases.asp?ProjectId=09022&Lang=SE&IdNr=995766443&Action=ShowPressrelease

Från Miljöförbundet Jordens Vänner
Den 9-14 maj arrangerar MJV en rad föreläsningar och seminarier om klimat och tropisk skog. Träffa Camila Moreno från Nat Brasil - Núcleo Amigos da Terra (Friends of the Earth Brasilien) och diskutera tropisk skog, klimat, ursprungsbefolkningars rättigheter, klimatavtal och REDD.
Utförligt program kan hämtas på http://www.mjv.se/filer/Program_Klimat_tropisk_skog_13_maj.pdf. Senaste anmälningsdag är idag/ Upp och hoppa!

6.5.09

nu har jag legat lagt ett tag

men nu ar jag tillbaka. Forst lite info om det gagna arsmotet, och imorgon kommer en sammanstallning av kommande aktiviteter ni borde bege er till och engagera er i!

Efter det genomförda ordinarie årsmötet i helgen finns det en hel del som
måste tas upp och jag känner att jag vill dela med er. Hoppas ni finner
informationen värdefull och att den uppmuntrar er att deltaga i det som
komma skall framöver.

Först ska jag säga att det genomförda årsmötet i helgen inte var så lyckat
som man hade kunnat hoppas. En miss av styrelsen resulterade i
ofullständiga handlingar, och detta i kombination med lågt deltagarantal
resulterade i att de allra allra flesta punkterna bordlades. Det har nu
beslutats att ett extra årsmöte skall hållas den 7e juni.

Inför det kommande mötet vill jag uppmuntra er alla att tänka till ordentligt på om det finns någon i er organisation/nätverk som skulle platsa i styrelsen. Det finns en del
platser kvar att fylla och jag skulle gärna se att SEs styrelse blir fylld
med ambitiösa människor som vill se till att nätverket för svenska
miljöintresserade studenter hålls vid liv och syns mycket utåt.

Jag är supermotiverad för kommande verksamhetsår och har många ideer om
hur vi ska gå till väga för att SE ska blomstra. Många projekt ligger redo
för att sparkas igång, både på det nationella planet och för lokala grenar
- men för att kunna realisera alla planer och se faktiska resultat behöver
vi hjälpas åt och alla gamla SEandar behöver återuppväckas. Utöver detta
så behöver vi ha in drivande personer med nya fräscha ideer och perspektiv
i styrelsen- så snacka med de som är med i er organisation och se om någon
är intresserad.

Jag känner mig övertygad om att detta år kommer bli ett bra år för SE och
jag vill ha så många av er som möjligt med på tåget.

17.4.09

glad påsk i efterskott!

Ja hörrni,
glad påsk i efterskott allihop! Hoppas ni hade en fin påskhelg. Själv gled jag runt i de Skottska högländerna, gick lååååååååångpromenader och njöt av vårväder, fantastiska vyer och gott sällskap. Inte fy skam! På väg tillbaka söderut blev jag dock magkrampig och låg sedan med sjuka i sängen i 2 dagar. Inget jobb, inget umgänge, bara sömn och spyor. Inte jättemysigt! Men nu är jag back on track, back in business, back to work! Massa roligt är på G och jag har roliga vårveckor framför mig. Det börjar med att jag har två nära kära vänner på besök från österriket nu i några dagar. Woho!

Hoppas ni mår lika kalas som mig!

Nedan kommer ett tips om föreläsning:

Utsläppshandel och flexibla mekanismer - från Kyoto till Köpenhamn

Välkommen till föreläsning och diskussion med Lars Friberg, forskare vid Potsdams universitet, Tyskland.
id: fredag 24/4 kl 10-12.
Plats: Kooperation utan gränser, Franzéngatan 6 ,Stockholm.
T-bana: Stadshagen, uppgång Hornsberg.
Anmälan: senast 23/4 till johanna.sandahl@forumsyd.org

Kyotoprotokollets s.k. flexibla mekanismer (t.ex. CDM-Mekanismen för ren utveckling) öppnar möjligheten förländer och industriföretag inom EU med åtaganden omutsläppsminskningar att köpa utsläppsminskningar frånprojekt utomlands istället för att minska de egnautsläppen på hemmaplan.Mekanismerna är kontroversiella; vissa anser att de är enstor succé medan andra menar att de är vår tidsavlatsbrev.

Under seminariet diskuteras frågor som:
- Hur har de flexibla mekanismerna fungerat inomKyotoprotokollet?
-Hur fungerar CDM: vad har CDM bidragit med och varfinns problemen?

Utifrån omfattande fältstudierfrån Kina, Indien och Brasilien ges en bild av hur CDM regleras och fungerar i de största projektländerna samtinom EUs system för utsläppshandel EU-ETS.

- Vilken påverkan har den ekonomiska krisen på dennyskapade marknaden för utsläppshandel?
- Inför Köpenhamn, vilken roll kan/bör de flexiblamekanismerna spela i ett post 2012-klimatavtal?
- Vilken roll kan utsläppshandeln spela för att minska avskogningen?
- Hur ser den frivilliga marknaden förkoldioxidkrediter ut?

Lars Friberg är statsvetare och ekonom med särskildinriktning mot policyfrågor inom energi ochklimatområdet. Han har bland annat forskat om Sverigesoch Brasiliens klimatpolitik; de flexibla mekanismerna. I sin doktorsavhandling skriver han om EUs biobränslepolicyoch utvecklingen av standarder för biobränslen.

9.4.09

Ett sätt att minska energianvändningen?

Ja inte finns det brist på ideer runtikring om hur man ska gå till väga för att rädda planeten i alla fall, det äer ett som är säkert. Jag tänker lite som så att de flesta (ja kanske inte alla) sätt är bra sätt, så jag kanske kör på en fruktdag trots att jag sitter i England och inte räknas in i statistiken.

Jag vill varken bli frukterian helt och hållet, eller hänge mig åt vegetarianerna - även om jag ofta tänker att jag nog borde. Jag är helt enkelt för fäst vid kött, fisk och annat animaliskt. Men, och jag tycker att detta är viktigt att tillägga: Jag äter kött väldigt sällan och jag är uppmärksam vart det kommer ifrån och på vilket sätt det kommit. Jag köper lokalproducerad, ekologiskt och relativt "bra" kött så ofta den möjligheten finns. Jag vet att många av er förmodligen inte tycker att det räcker. Men det är ett val jag gör. Jag uppmuntrat också min omgivning att tänka på liknande vis och talar vitt och brett med restaurangchefer och affärsägare om vad de borde/inte borde ha tillgängligt för sina kunder.

Nedan finns det ett brev som damp in i min inbox idag, kanske något att hoppa på för dig? :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Torsdag den 2 juli (enligt Mayakalendern dag ”Vägen 10” och i ”Utmaningens Uinal”) har vi fastställt som en VÄRLDSFRUKTDAG. Denna dag ska med kroppens och tankens kraft firas som en MINSTA MÖJLIGA ENERGIFÖRBRUKNINGENS DAG. Antag att hela svenska befolkningen skulle ställa upp på att under denna dag enbart äta frukter dvs. ingen annan mat än bara frukter. Då skulle ingen energi gå åt för att värma mat och inte heller någon vattenförbrukning att tala om. Detta skulle leda till en energibesparing som minst motsvarar vad ett kärnkraftverk producerar den dagen. Antag att alla i Sverige skulle ha en fruktdag varje månad. Detta skulle leda till mycket stora energibesparingar och förbättringar av planetens så väl som människans hälsotillstånd.
Att inte konsumera kött medför en påtaglig minskning av lidandet hos djur och människor.
Människor som lever som frukterianer förbrukar avsevärt mycket mindre energi än en blandkostare som äter kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, spannmål osv, för att inte tala om det hälsotillstånd som frukterianen representerar. Som frukterian behöver man minimal sjukvård eftersom det i det tillståndet inte existerar några sjukdomar. Detta behöver inte bevisas, det har sen länge visats genom vetskap och beprövad erfarenhet.

Världen behöver många frukterianer för att klara av alla nuvarande och kommande energikriser på vår sårbara planet. Denna VÄRLDSFRUKTDAG den 2/7 kan ses som en manifestation för människans frigörelse från sjukdomar, lidande och beroende av gamla energikällor som tex kol och olja. Framtida energikällor blir frukter, vatten, vind och solenergi.
I Sverige finns redan en frukteriangrupp som består av personer med alla olika typer av kosthåll. Gruppen är menad att leda till förbättrade kostvanor och tanken är att stödet och alla insikter som förmedlas ska leda till 1000 frukterianer i Sverige fram till år 2012 (det år då Mayakalendern upphör att gälla).
Tanken och handlingen är medskapande i denna process, därför vill vi gå ut med detta NU!
Det finns glädjande inslag i massmedia om tex barn som vägrar äta kött. Detta är ett tydligt och viktigt tecken i tiden.

Fruit is freedom and freedom is love so fruit is LOVE!

Tiden är NU mogen för detta!

För att veta hur många som kommer att delta på Världsfruktdagen vore vi tacksamma om du meddelar detta. Sprid gärna detta till så många som möjligt.

Mer information kan fås från:
lyseving@hotmail.com

7.4.09

Mingla tills du stupar!

Mingla för en hållbar samhällsutveckling!

Torsdag 16/4 kl 18, Bar 101 Hotell Scandic Anglais vid Humlegården.

Mingel med fokus på nätverkande, idéutbyte och utveckling. Kom och träffa engagerade och driftiga studenter, samt spännande personer inom näringsliv, forskning, förvaltning och media!

3.4.09

KLIMATTORG

Klimataktion är en verkligt engagerad grupp som anordnar tillställningar både här ch där mest hela tiden. Jag var senast på Saturday Night Earth Fever partyt i februari, vilket man väl får säga var en succe? Massvis med folk, och trevliga aktiviteter. Nu har ni en till chans att engagera er!!

Syfte:

Århundradets klimattoppmöte rycker närmare. Med tanke på den oerhörda betydelse utfallet av mötet kan få och hur förhållandevis beskedlig medias rapportering hittills varit, för att inte tala om de blygsamma utfästelser Sveriges och världens politiker hittills presterat, är det dags att på allvar börja mobilisera.

Mobiliseringen under året har två delvis sammanlänkade mål:

• Att påverka de svenska positionerna i klimatförhandlingarna inom UNFCCC, EU osv fram till Köpenhamn och den faktiska klimatpolitiken i Sverige.
• Att skapa en kraftig opinion och mobilisering till själva toppmötet och Global Day of Climate Action den 12 december.

Att endast sikta på det andra målet, att bli hundratusen demonstranter den 12 december, räcker troligen inte. Det är ju under året fram till dess som politikerna måste känna pressen underifrån att lägga fram betydligt bättre förslag på utsläppsminskningar och klimatbistånd. Kanske är det rentav ännu viktigare att vi blir många redan nu. Förutsättningarna att påverka avtalet lär inte öka ju närmre toppmötet vi kommer.

Aktiviteter:

Sedan januari arrangerar Klimataktion torgmöten och andra aktiviteter första lördagen i varje månad på flera orter i Sverige. Vi kallar kampanjen The Final Countdown. Genom ”GCCA–Sveriges” nätverk börjar nu även andra organisationer att göra oss sällskap. Detta hoppas vi nu ska sprida sig så att alla till slut deltar.

Viktigt: Eftersom traditioner, arbetssätt och exakt agenda skiljer sig åt mellan organisationerna på en del punkter, bjuder vi in alla organisationer att delta på egna villkor. Det är alltså inte längre Klimataktion som håller torgmötet utan alla de medverkande organisationerna. Det är upp till varje organisation att presentera sitt kampanjmaterial och engagera sina talare osv. Självklart skadar det inte att planera aktiviteterna tillsammans. Men ingen organisation ska känna sig pressad att delta i gemensamma utspel eller aktiviteter som den inte står bakom.

Klimattorg:

Aktiviteterna har hittills skilt sig åt något mellan olika städer. I bland annat Stockholm, Uppsala och Linköping har det arrangerats torgmöten. Se gärna info om vad som är på gång nästa klimatlördag den 4 april på olika orter:

http://www.klimataktion.se/node/596

Stockholm nu:

I Stockholm har vi nu fått fler organisationer på kroken och med oss den 4 april har vi bland annat Alternativ stad, Klimax och Djurens rätt. Vi tror och hoppas att vi utöver dessa kommer att få sällskap av ännu fler organisationer redan den 4/4. Programmet är rikt och varierat och rymmer allt från standup-komik, filmprojekt, tal, försäljning av blå lakan att hänga från balkonger och fönster, livemusik, matförsäljning och mycket annat.

Se info om vad som är på gång här:

http://www.klimataktion.se/node/576


Klimattorg

Tid: 4 april, kl 11:55 - 15:00
Plats: Medborgarplasen

Kampanjen växer!

Med 252 dagar kvar till den stora demonstrationen under COP15, Klimattoppmötet i Köpenhamn i december, är det åter dags för nedräkning på Medborgarplatsen klockan fem i tolv.

Nu har Klimataktion sällskap av flera andra organisationer, bland andra Miljöförbundet Jordens vänner, Djurens rätt och Klimax. Och samtal pågår med många andra, så Klimattorgen kommer att växa under året och bli en kraft att räkna med.

Aktiviteter:

-Kom fram och prata om vädret i Klimattältet.

-Lyssna på olika versioner av den gamla 80-talsklassikern The Final Countdown!

-Käka klimatsmart mat tillagad av Sattva naturbageri

-Garva åt standup-komik av och med Ami Hallberg.

-Bli "filmstjärna!" Ta chansen att låta dina tankar om klimatet och Köpenhamnstoppmötet filmas i en exklusiv intervju...

-Digga livemusik, framförd av bl. a. singer/songwritern Batu Beru och Carolina Pinilla.

-Njut av tal och medryckande agitation av några grymt engagerande talare, såsom Transition Town-rörelsens initiativtagare i Sverige, Kristofer Langerbeck och Klara soppteaters konstnärlige ledare Ole Forsberg

-Ta del av vårt lika alarmerande som aktiverande kampanjmaterial

-Bli en del av vår tids mega-folkrörelse! Kom och sprid detta till alla du känner!

Ett kraftfullt klimatavtal är inte nåt vi bara kan gå och hoppas på eller tänker be om i all ödmjukhet.

Det är nåt vi måste kräva.

www.klimataktion.se

1.4.09

oj hopp

kanske uttryckte jag mig klantigt nedan. Klart de ska samarbeta, men öppet. Inge bladder i korridorerna, upp med besluten på bordet! Kompromisser i all ära, bara det leder till handfast stark och snabb handling, som tar oss i rätt riktning. Förstår ni va jag menar?

Jag är i samma land som Barack Obama, man!

Nej, jag har inte åkt till honom. Han har ju kommit till mig! G20 möte i London, och mr president är där. När jag fick reda på det pirrade det i min mage - storheternas storhet - so close but yet so far!

Jag hyser fortfarande samma obehindrade kärlek till honom, som jag gjorde innan, under och efter valet. Jag tycker att han lyckats bra hittils faktiskt. Tagit tjuren vid hornen och jobbat med problem, ett efter ett. Det har vart tillräckligt för att ge mig hopp om att han kanske är den frälsaren som far min förutspådde (och ifrågasatte, men skit i det). Att fru Michelle har dragit igång en organisk trädgård utanför Vita Huset, tillsammans med ett gäng 5e klassare gör ju inte saken sämre. Vilken fin familj de är!

Men, det är ju lite så att det är nu det gäller. BBC skriver att Obama har en fördel bara genom att han inte är Bush. Men det kan ju bara ta honom en viss sträcka. Resten måste han knalla och kämpa sig fram igenom på egen hand. Jag önskar honom all lycka, och uppmuntrar honom att inte hålla varken Brown, Merkel eller Sarkozy i handen på vägen! Samtidigt hoppas jag av hela mitt hjärta, att man inser vad denna krisen är, och att business as usual inte är ett rimligt alternativ. Nu gör vi om skiten!

På ett personligt plan hoppas jag på att jag tycker om Obama lika mycket om en vecka. Men det återstår väl att se?

Jag skulle ju vilja åka ner till London och krama honom nu, uppmuntrande, och ge honom choklad och kanske en bunt blommer - tala om för honom att nu är det dags. Men det får vänta till nästa gång, kanske skickar jag en bukett om han slår klubban i bordet hårt och högt och om de verkligen gör framsteg denna gång?

Lite ledsen är jag att jag inte är nere där... där det händer.

Läs mer?
Obama calls for G20 global action
G20 protesters: what they want
The Obamas to eat what they grow

27.3.09

Green New Deal

Jag är med som underskrift på en artikel som publicerades för en dryg vecka sen på siten Newsmill:

Om 255 dagar börjar FN-toppmötet i Köpenhamn. Sverige kommer att som ordförandeland i EU ha en nyckelroll för att förhandla fram ett klimatavtal som ska rädda planeten. Men för att vara trovärdig i klimatförhandlingarna måste vi visa det mer i handling än i fagra ord. Genom ett kraftfullt program, en Green New Deal, kan Sverige bli klimatföredöme och sätta fart på ekonomin. Lyssna nu, regeringen - detta är ett historiskt tillfälle.

Det globala samhället står inför klimatförändringar och stigande energipriser. Dessutom befinner sig världen mitt i en finanskris. Dessa överlappande kriser är på god väg att skapa en ödesdiger situation. Samtidigt sprids nu miljö- och klimatmedvetenheten över världen och Sverige. Då växer också möjligheterna för handling. Så vad väntar vi på, regeringen?

Så nyligen som i december föreslog FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon en modern, global Green New Deal som kan lyfta världen ur såväl den ekonomiska krisen som klimatkrisen.Under 1930-talet tog sig USA upp ur den stora depressionen med hjälp av en beslutsam statsmakt som investerade i projekt som skapade ett nytt välstånd.

Vi ser nu att många länder försöker upprepa detta koncept för jobbens och klimatets skull. President Obama i USA betonar klimatsatsningar i sitt stora krispaket och satsar mångmiljardbelopp för att skapa 5 miljoner nya gröna jobb, dvs. jobb i verksamheter som bidrar till en hållbar framtid. I sitt senaste tal sa Obama att USA kommer att satsa 15 miljarder dollar per år på klimateffektiva lösningar såsom vind- och solenergi. Vi ser att Japan och Sydkorea ska skapa 1 miljon nya jobb genom kraftfulla klimatinvesteringar. Det är hög tid för även Sveriges regering att agera - kraftfullt och tydligt.

En del av det som redan sker är förstås bra men alldeles otillräckligt. Vill Sverige ta del av den globala marknaden för miljövänliga produkter och tjänster som kommer fördubblas till 2,7 biljoner dollar år 2020? Kommer en del av de 20 miljoner jobb inom området förnybar energi att finnas i Sverige i framtiden? Satsningarna på hemmaplan de närmaste åren kan vara avgörande för om vi vinner eller förlorar på klimatomställningen.

Politik är konsten att göra det nödvändiga möjligt. Sverige har ett gott utgångsläge. Med en Green New Deal som vi föreslår kan vi skapa uppemot 200 000 nya jobb, rädda många av de redan befintliga jobben som hotas och ta ett stort steg mot att bli ett klimatneutralt land. Här följer fem förslag för att detta ska bli möjligt.

1. Skapa en plan för klimatneutralitetSverige bör upprätta en konkret långsiktig klimatplan för hur vi ska eliminera vår klimatpåverkan. Vi bör liksom Norge sätta upp ett mål om att bli klimatneutralt. Senast 2050 bör vi ha uppnått en hundraprocentig minskning av utsläppen inom vårt land. Det kräver en konkret och tydlig plan och en sådan saknas idag.

2. Lägg en klimatbudget Gör liksom Storbritannien en klimatbudget som omfattar alla verksamhetsområden och som styr hur arbetet för klimatneutralitet ska finansieras. Sveriges statliga klimatsatsningar är idag utspridda över flera olika utgiftsområden i statsbudgeten. Ansvaret för de olika klimatpolitiska områdena är uppdelade mellan flera olika ministrar. Med en klimatbudget blir det klimatpolitiska arbetet mer målstyrt, effektivt och transparent.

3. Gör en klimatkonsekvensbeskrivning av all statlig verksamhetAll statlig verksamhet måste granskas och godkännas i ett klimatpolitiskt perspektiv. Det är orimligt att staten med ena handen genomför vissa klimatåtgärder och samtidigt sätter igång mångmiljardprojekt som kraftigt motverkar fastställda klimatmål. En årlig klimatkonsekvensbeskrivning bör omfatta statsbudgeten lika väl som alla statliga företag. Då blir det också tydligt vilka verksamheter som bör fasas ut och på vilka områden staten bör investera mer för att följa planen för klimatneutralitet.

4. Tillsätt en finans- och klimatministerSverige bör snarast få en finans- och klimatminister med ansvar både för klimatpolitiken och den ekonomiska politiken. Idag ligger ansvaret för klimatpolitiken hos miljöministern, som inte har inflytande över de områden där störst förändring krävs för att utsläppen ska minska, t.ex. infrastruktur- och energisektorerna. Finansministern har å andra sidan inte något direkt ansvar för klimatfrågan trots dess enorma betydelse för ekonomin. Förändringsarbetet mot ett klimatneutralt samhälle kräver strategi och stor politisk handlingskraft. Det kräver att vi samlar ansvaret och resurserna för åtgärderna mot klimathotet under en minister. Direkt under statsministern vill vi också att en särskild klimatkommitté tillsätts som övervakar och ger råd om klimatpolitiken.

5. Investera i gröna jobbVi har en historisk chans att skapa många gröna jobb i Sverige. Här finns innovationskraft och välutbildade människor att anställa samt stort industriellt kunnande. Svenska uppfinningar har byggt vår starka exportindustri.
Vi föreslår att regeringen antar ett kraftfullt program för att skapa rätt förutsättningar för gröna jobb. De gröna jobben kan rädda Sverige från den ekonomiska krisen och skapa grunden för framtida framgång. Det handlar t.ex. om att gå in med riskkapital, initiera teknikupphandlingar, ge räntefria lån, lånefinansiera satsningar på hållbar infrastruktur och utforma olika sorters incitament för företagande.

I rapporten "Vägar ut ur klimatkrisen. En Green New Deal för Sverige" av British Councils klimatprojekt Challenge Europe (www.greennewdeal.se) visas att t.ex. export av miljöteknik kan skapa uppemot 15 000 nya jobb. Inhemsk vindkraftsindustri kan ge 12 000 nya jobb. Solenergibranschen kan skapa 5 000 nya arbetstillfällen. Ökad tillförsel av bioenergi kan ge 25 000 nya jobb. Biogas som drivmedel kan ge tiotusentals lokala arbeten. Renovering av miljonprogrammet skulle kunna ge 34 000 jobb. Byte av elvärme mot miljövänliga uppvärmningskällor ytterligare tusentals jobb. Många av de 140 000 personer som arbetar inom svensk fordonsindustri kan säkra sina arbeten genom en omställning av bilbranschen mot energieffektivare fordon. Utbyggnad av järnvägen kan ge tiotusentals jobb.
De gröna jobben kan rädda Sverige från den ekonomiska krisen och skapa grunden för framtida välfärd. Vi kan skapa uppemot 200 000 nya jobb, rädda många av de redan befintliga som hotas och ta ett stort steg mot att bli ett klimatneutralt land.

Vi, och många med oss, vill att regeringen tar dessa möjligheter på allvar och sätter igång att arbeta konkret och tydligt för en välmående, grön framtid. Tid är den resurs vi har minst av.

Antar vi höga mål och en trovärdig handlingsplan kan vi med stor trovärdighet driva klimatfrågan i de internationella förhandlingarna. Vågar Sverige anta utmaningen? Vågar vi låta bli?

Paul Fenton, Challenge Europe, miljökonsult
Anna Havula, Challenge Europe, statsvetare
Sara Sjödal, Challenge Europe, agronom
Beatrice Teurneau, Challenge Europe, miljökonsult
Kaj Wågdahl, Challenge Europe, Klimatskyddsbyrån

Angelica Andersson, ordf. Svenska Ekodemiker
David Andersson, VD Ecoera, klimatentreprenör
Helena Benaouda, ordf. Sveriges Muslimska Råd
Svante Bengtsson, CEO, REHACT AB, klimatentreprenör
Johanna Björklund, Agr Dr, forskare SLU
Rolf Djärf, marknadschef, Picoterm, klimatentreprenör
Katarina Eckerberg, professor, Umeå uni./vice chef Stockholm Environment Institute
Göran Finnveden, professor, Miljöstrategisk analys, KTH
Björn Forsberg, miljöforskare och författare
Arne Forstenberg VD GlobalFOCUS
Magnus Frantzell, VD Belysningsbranschen
Stefan Gössling, professor, Inst. för service management, Lunds uni.
Lina Hjorth, talesperson för Klimataktion
Björn G Karlsson, professor Energisystem, Linköpings uni.
Richard Klein gruppledare Stockholm Environment Institute
Matts Lindgren, VD Nordiq, klimatentreprenör
Andreas Malm, debattör, journalist och författare
Johanna Paulsson, ordf. Fältbiologerna
Per Ribbing, debattör, civilingenjör, styrelseledamot i Ingenjörer för Miljön
Robert Mathson, styrelseledamot Ingenjörer för Miljön
Rebecka Milestad, Agr Dr, forskare SLU och KTH
Jakob Rutqvist, Harvard University
Peter Söderbaum, professor emeritus, ekologisk ekonomi Mälardalens högskola
Louise Trygg, Teknisk Dr Energisystem
Clas Trygger, Teknisk Dr,vice ordförande Djurgården-Lilla Värtans MiljöskyddsföreningT
orbjörn Tännsjö, professor, praktisk filosofi

24.3.09

Hundra år av naturvård - vad händer sedan?

Kungliga vetenskapsakademien bjuder in till kostnadsfri konferens den 2 april, nedan ser ni "abstract".

I år är det 100 år sedan Sveriges – och Europas – första nationalparker inrättades och den första naturskyddslagen antogs. Denna milstolpe för naturvården uppmärksammas runt om i landet med många intressanta evenemang – alltifrån konferenser till guidade utflykter och firandet av Nationalparkernas dag den 24 maj. Denna konferens tar avstamp i 1909 för att få en bild som kan ställas mot dagens situation och som bakgrund till en diskussion om den framtida naturvården. Konferensen vänder sig till forskare på olika nivåer, praktiker (naturvårdsmyndigheter, naturvårdsorganisationer etc.) samt en intresserad allmänhet.


Läs mer här:
http://www.kva.se/KVA_Root/swe/events/detail.asp?eventid=776&br=ie&ver=4up

Något att gå på kanske? Anmälan inne senast 30 mars!

23.3.09

tjoflöjt!

snart väljer vi ny styrelse...vill du va med? Anmäl dig snarast till Ulrika Ridbäck!!

Vill du sitta i Svenska Ekodemikers styrelse? Är Du nyfiken och vill göra något kul och lärorikt samtidigt som Du får viktiga erfarenheter? I Svenska Ekodemikers styrelse är du med och styr utvecklingen för Svenska Ekodemiker. Det är ett ideellt arbete där du avsätter din tid och tar
ansvar. Du utvecklas och kan få vänner för livet!

"Vi har medverkat till att det införts krav på hållbar utveckling i högskolelagen". Svenska Ekodemiker har under 13 år jobbat med miljöfrågor vid svenska universitet, lobbat nationellt på våra politiker och engagerat sig i internationella konferenser och forum. Vi har medverkat till att det införts krav på hållbar utveckling i högskolelagen och att FN har ett årtionde för utbildning för hållbar utveckling och pressat våra lärosäten att bli miljövänligare. Dessutom har vi drivit årliga nationella projekt.

Två gånger per år brukar de populära rikskonferenserna anordnas där medlemmarna träffas under en helg på olika platser runt om i Sverige.

Vet du vem som passar perfekt till en viss post i styrelsen?
Få erfarenhet av att jobba i en nationell organisation, möjlighet att åka på FNmöte och knyta viktiga kontakter i ett landsomfattande nätverk av engagerade akademiker.

Styrelsen består av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, ledamöter och suppleanter. Vi söker rätt personer för rätt poster! Utöver dessa poster behövs två revisorer och revisorsuppleant.

Nominera gör du genom att maila Ulrika Ridbäck, och det är givetvis tillåtet att
nominera sig själv. Maila till: ulrika.ridback@gmail.com Uppge följande: Namn, e-post och telefonnummer, lärosäte, vilket uppdrag du är intresserad av och en kort motivering.

Årsmötet med val till ny styrelse kommer att hållas i april 2009.

Vad gör Svenska Ekodemikers styrelsemedlemmar?

Styrelsen träffas minst 4 ggr per år. Mötena sker ofta över en helg där första dagen ägnas åt att aktuella frågor tas upp och diskuteras samt planering sker, medan dag två ägnas åt själva styrelsemötet, där beslut fattas.

Som ordförande leder du styrelsen och har övergripande ansvar för såväl löpande arbete som visions- och strategiarbete. Du är ansiktet utåt och har ofta kontakt med medlemmar och externa aktörer som media, myndigheter och samarbetsorganisationer. Vill du till exempel i framtiden leda projekt eller företag är detta posten för dig. Tveka inte att kontakta sittande ordförande Angelica, för en direkt inblick i posten som ordförande: ordf@svenskaekodemiker.se

Som kassör har du ansvar för organisationens ekonomi och ska ha koll på bokföring, handkassa samt på att budgeten följs. Du ansvarar för bidragsansökningar och ser över alternativa inkomstkällor. Detta är en ovärderlig erfarenhet om du i framtiden vill jobba
med ekonomi eller starta ett eget företag.
Har du funderingar kring posten som kassör? Kontakta den nuvarande kassören Katarina: kassor@svenskaekodemiker.se

Som sekreterare tar du fram förslag på mötesschema, kallar till möten och sammanställer handlingar. Det är dina texter som formar organisationen. Är du bra på att ta anteckningar och att organisera är sekreterare något för dig. Har du funderingar kring posten som sekreterare? Kontakta nuvarande sekreterare Anna: anna.spango@svenskaekodemiker.se

Som ledamot arbetar du tillsammans med resten av styrelsen för att se till organisationen fungerar. Som ledamot kommer du i framtiden lättare få ett jobb där du kan arbeta för en rättvisare värld ur både sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv. Vill du ha en inblick i arbetet som ledamot? Tveka inte att kontakta en av de sittande ledamöterna, Christina och Pär: christina.tholen@svenskaekodemiker.se & par.frick@svenskaekodemiker.se

Som suppleant eller ledamot har du i stort sett samma funktion i styrelsen, skillnaden är dock att du som suppleant endast har rösträtt på möten när en ordinarie ledamot är frånvarande. Trots detta har/tar du inte mindre ansvar för arbetet i styrelsen.

Som revisor är du en oberoende part utanför styrelsens arbete. Du granskar och bedömer styrelsens räkenskaper i årsredovisningen. Denna redovisning ligger sedan till grund för prövning av ansvarsfrihet. Det är en post som kräver relativt lite tid, men ändå
ett viktigt ansvar. Du kommer att upprätthålla god kontakt med kassören.

Styrelsen är gemensamt solidariskt ansvariga för att följa Svenska Ekodemikers stadgar.

20.3.09


jag vet inte om ni ser att det står PLUS FJORTON GRADER CELSIUS OCH SOL där?
WIOOOOOOOOO!

19.3.09

Global utmaning har mycket på g!

2 april: Frukostmöte om en globalt samordnad CO2-skatt
Många anser att det mest effektiva klimatpolitiska verktyget vore en globalt samordnad koldioxidskatt, fast menar att idén inte är politiskt genomförbar. Men hur skulle en optimal global koldioxidskatt kunna utformas?Knut Rexed, fd generaldirektör på Statskontoret har analyserat frågan för Global Utmanings räkning. Han presenterar sitt PM vid ett frukostmöte.Tid: 2 april kl 08.15 - 09.15Plats: Global Utmaning, Sveavägen 66Anmälan: frukost2april@globalutmaning.se Vi bjuder på kaffe och fralla.




15 april: Seminarium om klimatförändringen och den industriella omvandlingen
Klimatförändringen får omfattande konsekvenser för industrin. Staffan Laestadius, professor i industriell utveckling vid KTH, har analyserat den strukturomvandling som blir följden i Sverige av klimatförändringen. Hans rapport presenteras vid ett seminarium den 15 april. Medverkar gör också Dan Hjalmarsson, generaldirektör för nya myndigheten Tillväxtanalys, och Minna Gillberg, miljödebattör och konsult.Tid: 15 april kl 12-15Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, StockholmAnmälan:klimatseminarium@globalutmaning.se





20 april: Lansering av boken "Tjäna pengar och rädda världen"
Den 20 april lanseras boken "Tjäna pengar och rädda världen" som Global Utmaning har medproducerat och som är utgiven på Bookhouse Publishing. I boken analyserar författarna Erika Augustinsson och Maja Brisvall begreppet socialt entrepenörskap.Tid: 20 april kl 17-22Plats: Nya Studion, Birger Jarlsgatan 18,Stockholm.Anmälan:jessica@bookhouse.se

18.3.09

Jag är tillbaka efter ett uppehåll då jag begav mig till Sverige för att fira 25års kalas, huvudpersonen för kvällen var ingen annan än jag själv. 25 jordsnurr, herre! vad tiden går fort!

Nu är jag tillbaka i vardagen och trivs faktiskt med det. Våren har kommit och blommorna blommar, jag cyklar till jobbet och jobbar hela dagarna. Det mesta är som vanligt. Och ja, jag gillart!

Förhoppningsvis kommer bloggarna droppa in lite tätare nu, och även lite gästbloggare kommer dyka upp alldeles inom kort!

Kram så länge

“Mind the Gap: Building Bridges to Mainstream the Value of Nature in Everyday Decisions”

Prof. Steve PolaskyFesler-Lampert Professor of Ecological/Environmental Economics, University of Minnesota, USA
Monday, March 30, 2009, 14.00–15.00Linné Hall, the Royal Swedish Academy of Sciences,Lilla Frescativägen 4, Stockholm
Download the seminar announcement as a pdf-file at:http://albaeco.se/sv/images/stories/File/polasky0330-09.pdf

ABSTRACT:
Human society depends on vital goods and services provided by ecosystems. But human actions are eroding the ability of ecosystems to sustain these ecosystem services and conserve biodiversity. Economic systems typically do not incorporate the full impact of production or consumption decisions on ecosystems. Unless we fix these systems to begin to properly account for the value of nature we are unlikely to see fundamental change necessary to sustain ecosystem services or conserve biodiversity.Accurately assessing the value of nature and incorporating it into decision-making requires:

• Understanding the likely consequences of human actions on ecosystems and their ultimate impacts on vital services and biodiversity
• Ability to express and communicate the value of these impacts in terms readily understood by policymakers and the general public
• Tying understanding of impacts and values to public policy and market prices so that decision-makers face the full costs and benefits of choices. Examples for how to mainstream the value of nature in decisions will be illustrated with using examples of landscape level analysis on the provision of ecosystem services and conservation of species, and accounting for the full costs of biofuel and fossil-fuel production and consumption.

10.3.09

Öppet möte i Varberg om placering av fiskehinder utanför Hallandskusten!!

Det här skulle va skitkul att gå på hörrnini. Och äntligen händer något utanför Sthlm!

Inbjudan:

Öppet möte om placering av fiskehinder utanför Hallandskusten- hör vad yrkesfiskare, länsstyrelsen, sportfiskare och allmänheten tycker

Tid: Torsdag den 12 mars, kl. 19.00

Plats: Folkets hus i Varberg, LindesbergssalenUtanför Hallands kust ligger Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund. Områden som idag saknar skydd mot ett av de allvarligaste hoten mot värdefulla havsmiljöer - bottentrålning. Hittills har myndigheterna misslyckats med att stänga områdena för fiske genom juridiska beslut.Därför planerar Greenpeace att fysiskt stoppa trålning områdena genom att placera ut trålhinder på botten. Nu bjuder vi in till ett informationsmöte där vi vill skapa diskussion runt projektet och få in synpunkter. I programet ingår en presention av områdenas naturvärden och hur trålhinder kan skydda dessa, samt en redovisning av miljökonsekvensbeskrivningen.Alla är välkomna!

Kontakt:
Jan Isakson, pressekreterare Greenpeace, 070 608 74 83jan.isakson@greenpeace.org
Isadora Wronski, havskampanjen Greenpeace, 070 301 25 34
isadora.wronski@greenpeace.org

Program för kvällens diskussioner
19:00 - 19:05 Välkommen! Kvällens moderator Gunilla Ivarsson, journalist.
19:05 - 19:35 Greenpeace förslag, Fladen och Lilla Middelgrund.Staffan Danielsson från Greenpeace redogör för organisationens planer att skydda havsmiljöer genom att placera hinder för bottentrålning i Natura-2000 områdena Fladen och Lilla Middelgrund. Vilka naturvärden finns här? Vilka hot mot havsmiljön existerar och hur kan dessa minskas? Varför har områdena inget skydd trots att de sedan 5 år är Natura 2000 områden?
19:35 - 19:55 Hallands yrkesfiskares synpunkterViking Bengtsson, ordförande för Hallands yrkesfiskare, redogör för Hallands yrkesfiskares framtidsvisioner för fisket i Kattegatt och sin syn på förvaltning och miljötillstånd.
19:55 - 20:15 Sportfiskets intressen på Fladen och Lilla Middelgrund.Bo Hall, sportfiskare och författare, redogör för sportfiskets intressen i fisket i Kattegatt.
20:15 - 20:20 Länsstyrelsens behandling av projektet.Bo Gustafsson och Anna Karin Sandholm, länsstyrelsen, förklarar hur myndigheterna kommer att behandla frågan.
20:20 - 20:30 Kaffe.
20:30 - 21:30 Öppen diskussion Leds av Gunilla Ivarsson, moderator.

För in folk i bilden igen!

Hörrni, detta ser väl intressant ut??!

We have the great pleasure to invite you to the seminar: Social-Ecological Systems and Conservation: Putting People Back into the Picture

Prof. Fikret BerkesDistinguished Professor of Natural Resources, University of Manitoba, and Canada Research Chair in Community-based Resource Management

Monday, March 23, 2009, 11.00–12.00
Please note the location: Room 312, Stockholm Resilience Centre, Kräftriket 2 B, Stockholm University

Download the seminar announcement as a pdf-file at:http://albaeco.se/sv/images/stories/File/berkes0323-09.pdf Please, post or circulate the announcement among your colleagues or put it on the note board. The seminars are open for all interested and free of charge. No registration needed. Very welcome!

ABSTRACT:Most of the world’s biodiversity is not in protected areas but on lands used by people. Therefore, biodiversity conservation requires an understanding of social systems and their interactions with ecological systems. In involving people in conservation, attention must be paid to political and social objectives, such as livelihoods, and creating a local stake for conservation. It also requires maintaining cultural connections to the land, and at times restoring and cultivating new connections. Traditional conservation and management systems, such as sacred groves and agro-forestry systems in the Western Ghats biodiversity ‘hotspot’ in southern India, are an integral part of conservation strategies. Experience with two new indigenous-led protected areas in subarctic Canada (a World Heritage Site in northern Ontario and a Biodiversity Reserve in northern Quebec) can be used to illustrate how local and indigenous knowledge can be combined with science, indigenous rights and livelihoods taken into account, and local-level planning integrated into national and international conservation planning.

ABOUT PROF. BERKES:Prof. Berkes is interested in commons, social-ecological systems and resilience. His work on the conditions under which ‘the tragedy of the commons’ may be avoided has led him to the study of community-based resource management and conservation in northern Canada and internationally. His recent publications include the books, Sacred Ecology (Routledge, 2008), Adaptive Co-Management, with Armitage and Doubleday (University of British Columbia Press, 2007), and Navigating Social-Ecological Systems, with Colding and Folke (Cambridge University Press, 2003).

ABOUT THE STOCKHOLM SEMINARS: FRONTIERS IN SUSTAINABILITY SCIENCE AND POLICY The Stockholm Seminars cover a broad range of perspectives on sustainability issues and are focused on the need for a sound scientific basis for sustainable development policy. The Stockholm Seminars is arranged by seven interdisciplinary institutes to communicate scientific results on sustainable development. The seminars are given at the Royal Swedish Academy of Sciences and are visited by a large audience, including scientists, students, media and policy makers in the public and private sector. The lectures are free of charge and open for all interested. For moreinformation: contact Albaeco (08 - 674 74 00) or e-mail: info@albaeco.com, or www.albaeco.com/sthsem

6.3.09

wioooo!

Idag fyller jag år! Detta firas på jobbet med ballonger och vimplar och banderoller, en krona på skallen och presenter!
Vi gör insamlingar till alla som fyller, och sen får man en fin lite symbolisk gåva som bevis på hur mycket ens kollegor tycker om en. Jag avsade mig detta och bad att pengarna skulle skänkas till migg kära Greenpeace istället. Så imorse fick jag en "återanvänd" presentpåse med 200 kr i! Vassegod GP!

De tyckte att jag skulle använda pengarna till och köpa cykelhjälm. Det tyckte inte jag! Dock skulle jag verkligen behöva en, men har jag sagt att pengarna ska gå till GP så ska de göra det också. Cykelhjälm får komma senare. Men komma ska det, för herregud, de kör som idioter! Jag tror inte de är särskilt vana vid cyklister, och det finns förbannat dåligtmed cykelbanor hänne. Suck! England.

Höhö. Nejdå.

Annars mår allas eder ordörande toppen! Jag började å afrikansk dans och djembe trummning igår. En kurs som är sponsrad av någon organisation (WEA...vet inte vad det är för la...) så att vi som går (40 trummare och 7 dansare) bara behöver betala (trumvirvel) 40 kr för hela kursen på 10 veckor. Hur SJUKT är inte det? Sjukt, SJUKT, bra! Kul att man försöker få folk engagerade genom sådana initiativ. För varje dag som går så gillar jag England mer och mer! :)

Nu ska jag återgå till mitt arbete.

Kramar till er och grattis på födelsedagen till mig! (ska firas ikväll med OLW chips som inhandlades när jag va hemma i Sverige och ekologiskt rödvin. Mumma! Har faktiskt inte ätit chips eller druckit alkohol på 5 veckor nu, och känner mig ren och fin.. men gott ska det bli!!!)

4.3.09

2 heta tips!

1. Skaffa cykel. Jag köpte en gammal lite ranglig "city bike" - ni vet en sån där cool med stora däck som man skulle ha för några år sedan (fast den egentligen inte ens är i närheten så bra som mormors gamla kärringhonda) igår. Har nu cyklat 2 ggr på det, hem från jobbet igår och tillbaka hit imorse, och jösse så smidigt alltså! Förutom att svetten r a n n från mig då jag inte cyklat på ett jäkla tag och verkligen inte använde växlarna på det ultimata viset så är ju cyklandet helt fantastiskt! Sparar mig massa tid jämfört med kollektivtrafiken, kostar nada (efter de första 250kr jag betalade) och är tokbra för miljön. Lätt som en plätt, svinbra! Så om du inte har en cykel - ta och styr upp det.



2. Lyssna på afrikansk musik. Har ju ingenting med föregående föslag att göra, alls, förutom att det var vad jag hade i MP3 spelarn imorse på väg hit. Det var också detta jag gjorde igår. Jag var nämligen på storkonsert! Stans konserthall ställde till med skiva när "African Soulrebels Tour" var på besök och jag och 200 andra med mig dansade oss svettiga och log tills vi fick träningsvärk i kinderna, så bra var det! Ska jag tipsa om några schyssta? Ok.
Baba Maal (Såg jag igår) Alpha Blondy, Amadou & Mariam, Oliver Mtukudzi (Såg jag igår), Matonya, Yvonne Chakachaka, 2 face Idibia, Extra Golden (Såg jag igår), Brenda Fassie, Ladysmith Black Mambazo, Thomas Mapfumo, Youssu N'dour och mer och mer och mer. Sån glädje och känsla alltså, det spritter i kroppen!
2b. Skaffa er en snäll person att dela lägenhet med, för när er födelsedag närmar sig och ni inte har några pengar att gå på underbara musiktillställningar för så kan det hända att du får det i present av ovannämnda. Skulle inte det va fint? Som snus, tyckte jag iaf, när mr L berättade att han bjöd både mig och min pojke för att jag så gärna ville gå men inte kunde! Toppenbra present, alltså! :)

2.3.09

Helgens möte

Hej allihopa,

Tänkte jag skulle skriva ner lite om vad som försiggick på SEs extra årsmöte i helgen. Det var en väldigt trevlig liten tillställning faktiskt. Vi var 8 st som deltog, 4 från styrelsen, Ulrika från valberedningen, 2 gamla ekodemiker och en representant från SEEK. Jag hade förväntat mig att fler skulle dyka upp, utifrån de anmälningar jag fått, men somliga uteblev av okänd anledning och revisors kandidaten var sjuk och kunde därför inte medverka. Trots denna sparsamma uppslutning hade vi väldigt trevligt, bra diskussion och toppenmånga roliga ideer, verkligen!

Mötet började med att vi alla presenterade oss och vår koppling till SE, och forstatte med att jag berättade lite om läget i SE sedan jag blev invald i styrelsen. Kort kan detta sammanfattas med att vi i början (hösten 2007) hade det rätt tungt med att få SE på fötter men att jag tycker att det känns som att vi lyckats administrativt. Det finns vissa knopar att reda ut ännu, men vi är på god väg och medlemssatsningen har gett resultat, på senaste tiden har ni rasat in! :)

Vi pratade även en del om att SEs goda rykte, och att vi är en del av opinionsbildar-Sverige. Vi blir inbjudna till många event och arrangemang, möten och seminarier. Det verkar finnas en vilja i organisations-Sverige att dra med sig SE på allt möjligt och det är jag väldigt tacksam och glad för! Det ska vi fortsätta bygga på!

Lite mer konkret så sades detta på mötet:

1. Huvudsyftet med hela sammankomsten var ju att välja ny revisor, detta gjordes också. Success!

2. Det pratades mycket om SEs framtid och några av föslagen var att:

a. Oblekt ska läggas som självständigt organ. Tidningen har ju legat nere ett tag, men ska snart dras igång igen på allvar och en tanke är att vi skulle kunna lägga den i händer på intresserade volontärer runt om vid olika universitet. Vi har mycket bra material och ser fram emot återlanseringen av Svenska Studenters egna miljö tidning (web-baserad och fin!). Hur låter det?

b. Medlemssatsningen ska rullas ut i större skala och informationsmaterial ska göras lättillgängligare. Jag personligen jobbar för närvarende med att ta fram en ny PPT presentation med manus, affischer som man kan skriva ut och sätta upp om man vill ha ett ekodemikermöte på skolan, samt en checklista för vad man måste göra/bör täka på inför ett infomöte. Det ska vara lätt och roligt att vara engagerad i SE och vi jobbar på att minska ner administrativt arbete för medlemmar så mycket som möjligt. :) Nya föreningar ploppar upp lite här och var så har ni intresse av att starta en egen grupp så hör av er så bistår vi er igenom hela processen!

c. Ordförande bloggen ska öppnas upp för gästskrivare (t.ex. gamla SE rävar och medlemsföreningar och styrelsefolk som vill säga nåt och hålla medlemmarna uppdaterade om vad som häder). Vill man lägga upp något så skickar man det bara till mig och så fixar jag det. Så hopp och skriv!

d. Uppsatsbanken ska uppmärksammas mer, genom att jag skickar mail till institutioner och handledare runt om vid Universitet och uppmuntrar studenter att skicka in sina uppsatser om de är relevanta för vår verksamhet!

e. Ett alumninätverk ska startas, eller rättare sagt kickas igång igen, mer om detta längre fram.

f. SE fyller 15 i år och detta bör vi fira. I höst vill vi ha kalas. Håll utkik.

g. Medlemssatsningen ska i höst köras parallellt med mobilisering inför Köpenhamn. Vi ska uppmuntra så många studenter som möjligt att engagera sig i detta genom att skriva brev till politiker och annat. Svenska studenter måste höja rösten för att höras och det är dags att göra det nu!

Allt detta fastslogs inte på mötet, men jag har nu redogjort för vad som sades.Förmodligen har jag glömt tusen saker, men ni som inte var där har iaf fått en känsla för vad som hände.

Jag är så peppad inför att SE:a nu, efter helgen, så det är inte sant! Hoppas innerligt att min entusiasm smittar av sig. Nu kör vi! Är ni med mig? :)

Kram på er allihop!

27.2.09

Jag avliiiiider för att detta är så roligt!!







De har hittat en ny sorts fisk. Den simmar inte. Den studsar. Hahahahaha. Och de kallar den "Psychedelic frog fish".


Mycket roligare än så kan man inte ha på en fredag.


Imorgon åker jag hem till Sverige för en dejt med ekodemikerna! Vi har extra årsmöte då vi ska välja in ny revisor. Goda tider, härliga tider, levet leker, wooo!


Jag återkommer såklart med rapport kära läsare!


26.2.09

Vår på ingång


+
=Sant


Sedan jag kom till England har jag klagat en del över detta land. Alltså, jag har klagat på vädret, på att bilarna kör på fel sida, på maten, på öldrickandet på luftfuktigheten, på stadsplaneringen, på måttsystemet de anväder (pounds och miles, herregud!) osv. Ja, det mesta. (Usch va hemsk och bitter jag låter nu...så illa är det inte, tycker mest det är kul att retas med min pojke)

Men nu, nu ska jag säga något positivt. För tillfället älskar jag stan jag befinner mig i, och landet som helhet. Inte för att något egentligen förändrats, nej ingenting alls faktiskt, förutom en sak. Våren har smygit sig på.


I söndags satt vi utomhus och käkade brunch, i solen, vid vattnet. Då kände jag hur vårnerverna spratt. Häromdagen när jag gick hem hörde jag fågelkvittret genom mina ipod hörlurar, då fick jag fjärilar i magen. Igår såg jag hur det blommar i rabatterna runt kontoret, och sedan flinade jag hela eftermiddagen. Påskliljorna är på g, värmen kommer sakta men säkert (hade bara tjocktröja på mig i söndags och var nästan för varm!) och det blir ljusare för var dag!





Den underbara, fantastiska, helhärliga våren är på ingång! Tidigt som sjutton, men jag njuter ändå!





Jag vet att det inte ser riktigt likadant ut hemma, så därför är jag just nu tokglad över att befinna mig i the glorious United Kingdom!






24.2.09

Expedition Nya Guinea!


jag är en rätt snäll person och jag glädjs åt andra människors framgång. Jag blir lycklig och inspirerad när jag ser att det går bra för någon - syskon, arbetskamrater, Obama-istället för att bli modstulen och/eller avis. Jag gillar att höra på andra berätta om fantastiska upplevelser och tycker om att läsa om människor som "lyckats" eller som gör spännande saker.

Klart man önskar ibland att man själv kunde ha "samma flyt" och ibland så tänker man "oh, jag önskar att det kunde hända mig" men jag är stolt över mig själv, för jag gör det inte på ett missunsamt sätt.

Förutom väldigt sällan. Just nu sitter jag med en brinnande känsla i kroppen. En längtan och en önskan så stark. En önskan om att få vara någon annan stans, att få utforska och vara där ingen annan vart. Att få göra det de här lyckliga människorna gör.

Fatta vilken upplevelse! Jag vill också!!! (åh jag låter som min systerdotter). Men nu är det gjort. Och de gjorde det. De gör det, nu, i skrivande stund är de där nere och utforskar och lär sig och ser det ingen annan (?) sett.

OJ vad jag önskar att jag kunde byta plats med någon av dem. Men det förstås, jag är ju varken fågel- eller insektsexpert. Och jag kan inte med kamerautrustning eller har några "djungle survival skills". Men jag skulle kunna bidra med ett gott humör! Seså, BBC. Skick ner mä!!

Fast nä, missunsam är jag inte ändå. De som är med på expeditionen har säkert slitit häcken av sig för att få vara det. Bra jobbat! Imponerande! Inspirerande!

Och fantastiskt intressant och fängslande läsning.
Jag undrar när jag far på äventyr nästa gång.

bild från wikimedia.

21.2.09

herre i himlen






mitt hjärta har slagit dubbelslag och min puls har varit uppe i högvarv. himlen har spelat sitt allra finaste spel idag, och färgerna och intensiteten har gjort mig svimfärdig. jag darrar i kroppen överallt för att det var så vackert. jag kunde inte fånga det på bild riktigt, men om ni ser bilderna där uppe och tänker er att det var 100ggr starkare än såhär , och att jag inte rört photoshop eller nåt redigeringsprogram överhuvudtaget så fattar ni.

jag kan inte uttrycka i ord hur otroligt vacker världen är.

20.2.09

STOPPA Heathrows expansion.

Det här ska jag ut på gatorna och kampanja för imorgon, något som känns oerhört roligt, och väldigt väldigt viktigt!

Mina vänner Anders och Ludvig på Greenpeace Nordics blogg beskriver utgångsläget på ett bra sätt:

"Våra kollegor i England är smått geniala ibland. Som nu i veckan då de lanserade sin nya plan för att förhindra expansionen av flygplatsen Heathrow i London. Expansionen som inte bara skulle innebära en ökning av flygtrafiken med flera hundra tusen flighter om året utan även tvinga bort omkring 700 familjer från sina hem är såklart ett helt orimligt steg att ta när man samtidigt försöker minska växthusgasutsläppen.

För att få siffrorna i perspektiv så skulle den tänkta expansionen av flygplatsen innebära att Heathrow blev Englands enskilt största källa till växthusgasutsläpp"

Ja, då skulle Heathrow utgöra uppskattningsvis 1/5 av alla utslapp i Storbrittanien. Hur SJUKT ar inte det??
Idag får flygbranschen i England redan "£9 billions" i subventioner varje år. Skulle den inte få det så skulle inte många ha råd att flyga som de gör. Ovh tänk hur bra det skulle vara om man la ner alla de pengarna på att bygga ut och fixa till järnvägen istället?!

Ibland (ganska ofta) förstår jag inte hur man tänker i regeringen alltså. Om man tänker överhuvudtaget, dvs. För enligt Greenpeace UK kommer man förmodligen inte tjäna några pengar på det heller!

Så vad gör vi åt det då?
Jag låter Anders och Ludde berätta:

"Planen som lanserades gick helt enkelt ut på att Greenpeace köpt upp en bit mark där den nya landningsbanan är tänkt att byggas. Detta i sig skulle inte göra någon större skillnad eftersom den brittiska regeringen kan tvinga en ägare att sälja. Men, eftersom marken sedan köpet styckats upp i tusentals mindre delar som nu ägs av tusentals människor runt om i världen kommer den juridiska processen att tvinga alla dessa ägare till att tvångssälja bli ohanterbar."

Det här är orsaken till varför jag älskar (starkt ord det är jag medveten om, men det är ren och pur kärlek!) Greenpeace . Att de går inför saker med lite jävlaranamma, lite pillimariska leenden, övertygelser och en förståelse för vad som måste göras och hur det ska göras på bästa sätt.

Jag är deltaktig "beneficary owner" i denna "Airplot!" redan. Och det tycker jag du ska bli också. Det kostar ingenting, det går superfort och det är förbannat viktigt. Blir du "beneficiary owner" så sällar du dig till en glad skara av politiker, forskare, miljökämpar och massa "vanliga människor här i England" och du ställer dig bakom Oscarbelönade skådespelerskan Emma Thompson, komikern Allistair McGowell och parlamentskandidaten Zac Goldsmith som är de som idag äger landbiten.

Från DN:

"- Jag förstår inte hur en rege­ring som är det minsta seriös när det gäller att bromsa klimatförändringen över huvud taget kan överväga sådana här vansinniga planer. Vi kommer att stoppa det här från att hända, även om vi måste flytta dit och börja odla grönsaker, sade Emma Thompson i ett uttalande."



Här förklarar Greenpeace UK sin sak.




Så nu jäklar kära vänner, nu tar vi tag i detta. Upp och hoppa - bli beneficiary owner! HÄR

19.2.09

busy busy

Idag är jag så upptagen på jobbet att jag sliiiiiter håret av mig! Därför blir det inte mycket skrivet här idag, jag är tvungen att lägga all energi på annat håll, men det är ju skoj på sitt vis!

Ni kan ju passa på att läsa om munkarna med ett "Buddha-wiser" tempel så länge. Fantastiskt roligt ordvits det där!

Ch-ch-ch-ch-check it out hänne: http://www.metro.co.uk/weird/article.html?Monks_with_bottle_make_a_Buddha-wiser_temple&in_article_id=544912&in_page_id=2&in_a_source=

17.2.09

Intressanta saker på g!

THE STOCKHOLM SEMINARS:FRONTIERS IN SUSTAINABILITY SCIENCE AND POLICY

We have the great pleasure to invite you to the seminar: “Patrimony and Consumption: Rethinking the Relationships between Rural Areas and Cities”

Dr. Ismael VaccaroDepartment of Anthropology and McGill School of Environment
McGill University, Montreal, Canada

Tuesday, March 3, 2009, 14.00–15.00Linné Hall, the Royal Swedish Academy of Sciences,
Lilla Frescativägen 4, Stockholm Download the seminar announcement as a pdf-file at:http://www.albaeco.se/en/images/stories/File/vaccaro0303-09.pdf

Please, post or circulate the announcement among your colleagues or put it on the note board. The seminars are open for all interested and free of charge. No registration needed. Very welcome!

ABSTRACT:During the last fifty years the rural areas of the Western world have experienced an intense process of depopulation and economic collapse. This situation has had important consequences on the landscape ecology of mountains and valleys at the periphery of our societies. In this talk, using a case study from the Spanish Pyrenees, we delve into the historical reasons that precipitated the rural collapse and we explore the emergence of new social and economic opportunities related to the consolidation of leisure as a key economic sector of Western societies. This new emphasis on leisure, materialized by, for instance, ski resorts, golf courts or protected areas, is resulting in two models of tourism: mass tourism and ecotourism. The impacts of these two models on social and ecological sustainability are quite different. Finally, I argue, the situation of the Western rural areas encapsulates important lessons on landscape management that can be exported to other locales across the globe.

Jag tycker det är läskigt jag.

Satt och tänkte på vad sjutton jag skulle skriva om idag, och då mindes jag artikeln från DN som jag såg för någon vecka sen. Artikeln där regeringen går ut och meddelar att nu ska det inte finnas något stopp för nybyggen av kärnkraftverk längre.

HOST!

Alltså det finns mycket som jag irriterar mig på med den här sittande regeringen vi har (jag säger vi fast jag bor i England för tillfället, köp eller släng det)... ja...ojojoj. Jag får inte fram ord. Jag blir så trött!

Jag vill inte ha nå mer kärnkraft!
Det finns alternativ. Som vi kan börja med nu. Som skulle kosta mindre och vara mycket bättre i längden. Kärnkraft är inte säkert. Svenska folket vill inte ha kärnkraft. Vad är det som är så svårt att fatta?!

Alltså ni får ursäkta, men FAN vad arg jag blir!! Jag tycker det är hög tid att sveriges politiker börjar ta lite ansvar. Slutar snacka så mycket och skrider till handling. Jag tycker det är på tiden nu att man tar på sig maktrocken rakryggad och att man med stadiga kliv går framåt. Mot en framtid där långsiktiga lösningar söks, där politiker lyssnar på folket och civila samhället. Mot en tid där man håller det man lovar, inte säger en sak och gör en annan.

Statsminister Reinfelt "betonar att vindkraften fortsatt är det område där de största nyinvesteringarna ska ske. Projekteringstiden är på kanske tio år, säger han, och de befintliga reaktorerna måste "ta slut" innan nya kan bli aktuella."

Jaha ja.

Jag håller med Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson, det är ett monumentalt miljösvek!

"- Det är bekymmersamt att en regering i kris inte klarar av att fatta ekonomiskt förnuftiga beslut. Enligt det internationella energiorganet är en terawattimme från kärnkraft dubbelt så dyr som en terawattimme från vindkraft, säger Lasse Gustavsson till DN.se." (Lasse Gustavsson är generalsekreterare i Världsnaturfonden)

Suck

Det är skit. MEN. Jag jobbar på att vända det till något positivt. Sådant här urbota dumt beteende motiverar mig... jag brukar få den där kämparglöden och lust att slänga upp knytnäven i luften. Så också denna gång. Sen gäller det bara att bestämma vad man ska göra med den. Jag sparar den inom mig tills på lördag då jag ska ut och köra Greenpeace demo på gatorna här. Vi ska försöka få folk att engagera sig i kampanjen mot utbyggnad av Heathrow, och i större skala att motsätta sig flygbranschens expansion. Det är ju iofs en annan historia, som iofs också är helt obegripligt idiotisk. Men det kan vi tala om senare i veckan.

Vill ni läsa mer om kärnkraften?
Kolla här:

http://www.greenpeace.org/sweden/nyheter/att-satsa-paa-kaernkraft-foer-att
http://www.dn.se/nyheter/sverige/miljororelsen-kritisk-om-karnkraften-1.793562
http://www.dn.se/nyheter/sverige/miljororelsen-kritisk-om-karnkraften-1.793562

16.2.09

Hej allihopa.
Sitter på jobbet och har precis käkat klart min lunch - en god grekisk sallad med fetaost och oliver. Livet är allt bra bra ibland. Tror jag snart ska unna mig en riktig lyx (när man försöker spara pengar och köper något man inte behöver så räknar jag det som "onödig men ack sä trevlig lyx"), en stor mugg latte. Var så länge sen jag drack riktigt bryggt kaffe. Mums!

I helgen har det vart mycket på g - glad alla hjärtans i efterskott förresten! - och jag är inte så utvilad som jag skulle vilja vara, men vad gör väl det (som the Pinks skulle ha sagt på sin tid). Det är bara att bitha ihop och köra, ny vecka, nya tag! Och jag blir peppad till att skriva här när jag ser att besökarantalet går upp! Upp upp upp upp! 123 st unika är ni nu, det är ju en del.

Och jag tänker såhär, va. Om ni som läser det här kanske kunde hjälpa mig att hålla koll på vad som pågår inom eran egna sfär så skulle det va tokschysst.
Ni som inte bor i Sthlm, dela med er av vad som händer i er stad av intresse! Så kan jag skriva om det här. Det är ju inte tokroligt att bara skriva om seminarier och föreläsningar i huvudstaden hela tiden. Och jag gissar på att någon av er 123 personer nog lär bo någon annan stans? Skulle vi inte kunna göra det till en vana, tycker jag! Är ni med mig?

Nu ska jag återgå till arbetet, men, kom ihåg att det är viktigt att visa kärlek alla dagar, trots att det inte är valentines! Krama om någon i er närhet idag, alla behöver det!

Så kram och klart slut från mig!

11.2.09

Samhällets fiender! (?)

Jag åker tunnelbana till jobbet varje morgon. Det funkar skitbra. Det går snabbt, är lätt, kostnadseffektivt (450kr/månad ungefär) och bekvämt. Och så är det bra för miljön.

Tunnelbane"nätet" där jag är består av 2 linjer. En som går i en cirkel åt ena hållet och en annan som går i en annan cirkel, åt ett annat håll. Det är inte jättestort. Jag blev förvånad när jag kom hit att det överhuvudtaget ens fanns en metro, men skit i det, det är en annan historia.

Eftersom att det är så litet nät (eller jag antar att det är därför) så finns det inga kontroller. Inga bås eller spärrar som måste passeras. Det är bara att knalla glatt ner på plattformerna och hoppa på tåget dit man ska. Helst ska man såklart vara ärlig och köpa biljett. Om ni som jag har bott i Sthlm och åkt tunnelbana en del så har ni säkert, precis som jag, haft många kompisar som plankat både här och där.

I Stockholm krävs det ofta lite mod/vilja/hopp(som i hopp över spärrar alltså) för att man ska lyckas. Det gör det inte här. Nej, det är bara att gå på och hoppas att det inte blir kontroll.

För kontroller, det finns det. Av två slag. 1. När man sitter på tåget och det kommer kontrollanter och kollar dig på din plats. Nowhere to run, nowhere to hide. Har du inte köpt biljett är du busted! 2. När du ska kliva av ditt tåg och hela plattformen/stationen är full av gula västar och de inte låter dig passera förräs du har visat upp ett giltigt färdbevis. Though luck för de som bara har hoppat på.

Jag blir kontrollerad ungefär 2-5 ggr i månaden. Om man inte har giltig biljett är man skyldig att betala 20 pund på direkten, eller så blir det ett ärende som bedrivs. Jag skulle gissa på att rätt många skiter i biljetter helt och hållet, och hoppas på att glida igenom gratis. Igår på vägen hem såg jag något som befäste denna åsikt.

Metrobolaget har tagit på sig hårdhandskarna och presenterar på en reklamtavla på stationen alla som har åkt fast för smitning i det område man befinner sig. På tavlan står deras namn, ålder, hur mycket de betalat och på vilken gata/i vilket område de bor.

Jag kunde inte riktigt bestämma mig för vad jag tyckte om detta. Men jag tror jag tycker det är rätt onödigt..
Okej. Jag förstår skrämseltaktiken... att någon man känner har åkt dit, och att de som tagits på bar gärning får skämmas lite... men jag tycker det är lite "för offentligt". Men på ett sätt så tycker jag det är bra också. Fuskar man så straffas man. Men det är ju skillnad på brott och brott, jag skulle inte digga om man gjorde så med våldsbrott, sexövergrepp eller annat. Kanske i enstaka fall, som man ju gör i tidningarna ibland... men njaaa alltså. Det är en förbannat tricky diskussion. Vad tycker ni?



10.2.09

Riktig van?

den har sangen fick jag dedikerad till mig av min bastis Sara idag.
Och da borjade jag nastan grata. For aven om jag inte ar i Stockholm, sa kanner jag samma sak.
Oj, vad jag langtar hem idag.

Hemma har ni metervis med sno. Dar bor alla mina hjartas frojdar (forutom mannen som jag kom till England for) och allting ar som det ska. Ja, atminstone ungefar.

Jag vill hem, och traffa min baste van!

9.2.09

Australien

Just nu tänker jag inte på mycket annat än läget i Australien. Herre, vad läskigt alltså. Det brinner ju överallt därikring Victoria! Jag läste i Metro att man hade beskrivit det som om helvetet kommit på besök. Det är ju helt galet! På DN ser man hur aluminiumfälgar från bilar smälter... Jösses!

Det är underligt alltså, hur naturkrafter kan ödelägga precis allting i sin väg, och hur vi än kämpar så kan vi inte göra någonting åt det. Vi står som förlamade, och våra handlingar får ofta ej de följder vi hoppas på.

Jag tycker om dramatiskt väder. Jag älskar när himlen är så blå och solen skiner så starkt att det gör ont i ögonen. Jag är totalt nerkärad i ösregn (jag var i himlen när jag tillbringade 2 månader på Zanzibar under pågående regnperiod). Jag tycker stormar är fantastiska att titta på, lyssna till och befinna mig i (så länge de är av rimlig styrka då förstås). Jag fascineras av att vara ute i vind så stark att man får kämpa för att hålla sig stående. Ja, jag gillar väder.

Men, det kan vara förbannat skrämmande också ska gudarna veta. Och ändå har jag haft turen att inte befinna mig i en sådan situation att jag verkligen fasat för mitt liv eller min säkerhet. Till skillnad från många down under nu, menar jag.

Därför skänker jag de mina tankar idag och hoppas, innerligt, att de klarar sig så bra undan hemskheterna de bara kan.

När nåt sånt här händer - bränder i Australien, jordbävning i pakistan, el ninjo, katrina, ja allt som ligger i samma liga, så inser jag, återigen, att det är inte människan som styr. Långt ifrån. Moder Jord är långt starkare än oss alla tillsammans.

Tål att tänkas på.
 
Bloggtoppen.se